Pelakon dan usahawan, Datuk Adi Putra hari ini membuat teguran kepada presiden Amanah Mohamad Sabu di atas kenyataannya mengenai Nabi Muhammad.

Dalam sebuah posting terbaru di Instagram rasminya @adpadiputra, Adi Putra menegur Mohamad Sabu atau lebih dikenali dengan panggilan Mat Sabu supaya fahami sejarah sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan tentang Baginda.

“Orang Islam tak mungkin lupa Sejarah YB, melainkan YB sendiri hilang sejarah. Baginda diperintah Allah SWT. Fahamilah sejarah dari sekadar Faham. ‏‏‏والله أعلم
‏اللهم صلي على محمد”- tulisnya di Instagram

IKLAN

Semalam, kecoh di media sosial apabila ramai yang mengecam ahli parlimen Kota Raja itu di Dewan Rakyat semalam ketika membahaskan titah diraja.

Dipetik dari Malaysiakini, Mat Sabu bercakap tentang tokoh-tokoh penting dalam Islam juga pernah menjadi pelarian.

Beliau menyebut nama Nabi Muhammad, yang harus melarikan diri dari Makkah ke Madinah setelah hidup baginda terancam. Mat Sabu juga memetik kisah Jaafar Abi Talib, yang memimpin sekumpulan umat Islam yang dianiaya keluar dari Makkah ke Ethiopia, untuk berlindung di kerajaan Kristian Aksum.

“Jangan kita lupa sejarah. Kita jangan lupa Islam itu ditegakkan para pelarian, khasnya Nabi Muhammad, yang jadi pelarian dan berhijrah dari Makkah ke Madinah,” katanya.

Mat Sabu berkata pelarian tidak seharusnya digambar secara buruk dan kategori pelarian seperti pencari suaka perlu dibezakan.