Pelakon Gary Iskak mungkin tidak dikenali di Malaysia, namun dia menjadi sebutan di Indonesia kerana memutuskan untuk peluk Islam. Namun begitu, Gary memastikan dia tidak akan menghapus tatu di tubuhnya. Bukan tanpa alasan, dia merasakan dosa dapat dihapus setelah seseorang manusia itu bertobat.

View this post on Instagram

A post shared by Gary Iskak (@iskak_gary)

IKLAN

“Secara peribadi saya masih belajar,” kata Gary seperti yang dilaporkan oleh Suara.

“Maaf jika ada sesuatu yang salah, jika saya berdoa untuk bertaubat dua rakaat dengan Allah, insya Allah, semua dosa diampuni. Itu jika diterima.”

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab ini, Gary menganggap mencederakan dirinya sendiri serta membuang tatu tidak boleh dilakukan oleh seorang Muslim. Walaubagaimanapun, Gary telah meminta maaf sekiranya pendapatnya tidak dipersetujui oleh beberapa pihak.

“Jika kita menghapuskannya, itu menyakitkan, menyakiti diri kita sendiri. Itu tidak diizinkan dan ada dalam Al-Quran,” sambung Gary.

“Jadi sama saja berdosa lagi, dosa-dosa kamu tidak hilang. Itu pada pendapat saya, jika saya salah, saya minta maaf.”

Tetapi Gary mengaku menyesal telah membuat tatu di tubuhnya. Walaupun banyak tatu menghiasi tubuhnya, dia tidak dapat mengingat berapa jumlahnya. Gary juga berjanji bahawa dia tidak akan lagi membuat tatu. Dia mengaku benar-benar bertoubat kerana dia biasa membuat tatu yang dipengaruhi oleh nafsu.

Sekarang, Gary juga mendalami agama Islam. Suami Richa Novisha sedar bahawa kehidupan di dunia ini tidak kekal.