Sebenarnya, hampir semua orang memiliki sebuah power bank untuk membekalkan kuasa tambahan buat telefon pintar masing-masing.

Namun, tidak semua power bank dapat berfungsi dengan optimum apabila diperlukan. Ada banyak cerita mengenai beberapa powerbank yang hanya dapat digunakan sekali walaupun mempunyai kekuatan yang besar.

Lebih menakutkan ada beberapa powerbank yang boleh meletup, menyebabkan kecederaan pada pemiliknya.

IKLAN

Jadi, Murai MY ingin kongsikan beberapa tips untuk memilih power bank yang betul:

1Kapasiti power bank

VIA appinformers.com

Menurut RAVPower, langkah pertama dalam memilih power bank yang tepat adalah menentukan kapasiti bateri yang diperlukan. Kapasiti power bank boleh didapati antara 1,000 mAh hingga 120,000 mAh.

Namun, semakin banyak kapasiti, semakin banyak kos yang harus ditanggung. Memandangkan kebanyakan telefon bimbit hari ini mempunyai bateri sekitar 2,500-3,500 mAh, powerbank 15,000 mAh yang boleh mengecas iPhone X tiga kali boleh menjadi penyelesaian.

2Ukuran power bank

VIA Circuitmix

Selain kapasiti bateri, ukuran fizikal adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan ketika membeli power bank. Pada dasarnya, semakin kecil bateri, semakin kecil power bank. Namun, baru-baru ini ada syarikat yang membuat bank kuasa berkapasiti besar dengan saiz yang lebih kecil. Kalau yang gemar travel tu, baik beli yang saiz ukuran yang kecil dan menjimatkan ruang.

3Harga Power Bank

Sama seperti saiz, semakin besar kapasiti, power bank lebih mahal. Walau bagaimanapun, harga juga bergantung pada faktor seperti jenama, kualiti, teknologi, hingga ciri. Secara umum, power bank yang terlalu murah boleh mengundang bahaya dari segi keselamatan. Pernah ada kes, peniaga meletakkan harga termurah, padahal isinya mereka meletakkan pasir.

Menurut laporan dari Says, seorang peniaga di China kantoi menjual power bank palsu yang berisi pasir.

Jadi lebih baik  anda cari power bank yang berjenama tinggi dan pastikan review dari pengguna positif.

4Teknologi Power Bank

Passthrough charging

Teknologi power bank berbeza-beza, walaupun kebanyakkannya hampir serupa. Beberapa teknologi di power bank, misalnya pengecasan pantas yang membolehkan aliran arus tinggi melalui USB untuk mengecas kapasiti bateri lebih cepat dan seterusnya mengurangkan masa pengecasan.

Menurut laman Powerbank Expert, Passthrough charging yang membolehkan power bank mengecas peranti lain semasa mengecas. Pengecasan tanpa wayar yang membolehkan telefon dicas hanya dengan meletakkannya di atas daya, jadi tidak perlu menggunakan kabel.

Kemudian pengisian tenaga solar yang dilengkapi dengan panel fotovoltaik untuk mengisi daya bateri internal, sehingga membekalkan tenaga boleh diperbaharui untuk mengecas telefon bimbit dan peranti elektronik lain.

IKLAN

5Port Powerbank

Aspek penting lain yang perlu dipertimbangkan adalah jenis dan bilangan port yang terdapat di power bank. Sebilangan besar power bank mempunyai satu atau dua port output USB. Walau bagaimanapun, port USB tidak selalu sama kerana boleh mempunyai nilai daya yang berbeza.

Nilai A, yang merupakan singkatan dari Ampere mengacu pada jumlah elektron yang dapat melakukan perjalanan melalui port per saat. Oleh itu, semakin tinggi nilai A, semakin cepat kuasa peranti.

6Ciri power bank

Power bank yang mempunyai petunjuk kuasa sering menjadi pilihan. Kerana, ciri ini sangat berguna kerana memungkinkan pemiliknya melihat bila bateri lemah sehingga dapat diisi semula mengikut keperluan.

Selain itu, fitur layar LCD yang dapat menampilkan peratusan kapasiti pengisian hingga lampu suluh juga menjadi pilihan.

7Jenis bateri power bank

Via Hardware Zone

Power bank biasanya dilengkapi dengan bateri Lithium-Polymer (Li-Po) dan Lithium-Ion (Li-Ion). Dari dua jenis itu, power bank dengan Li-Ion lebih popular.

Bateri Lithium-Polimer diketahui mempunyai ketumpatan tenaga yang lebih tinggi, tetapi cenderung mempunyai jangka hayat yang lebih pendek dan juga lebih mahal untuk dihasilkan. Lebih menakutkan, ia juga terdedah kepada letupan.

Walaupun bateri Lithium-Ion mempunyai ketumpatan tenaga yang sedikit lebih rendah, tetapi dapat menahan lebih banyak kitaran pengecasan atau pengosongan dan umumnya lebih murah.