Hashtag #FreeBritney baru-baru ini menjadi perhatian umum setelah peminat Britney Spears seperti menyalahkan bapa penyanyi itu, Jamie Spears. Menurut peminat, sepanjang besar kariernya dalam industri musik, Britney selalu berada di bawah kawalan ayahnya sehingga puteri pop itu merasa tertekan.

Diketahui, sejak 2008, Britney berada di bawah kawalan ayahnya, termasuk berkaitan dengan kewangan dan kehidupan.

IKLAN

James menyedari kewujudan hashtag #FreeBritney dan membuatnya tertawa dan menganggapnya seperti gurauan biasa.

“Semua teori konspirasi ini tidak tahu apa-apa. Dunia tidak mempunyai petunjuk. Terserah kepada mahkamah California untuk memutuskan apa yang terbaik untuk anak perempuan saya Britney. Itu bukan urusan orang lain,” kata Jamie, yang dipetik oleh PageSix.

Jamie menambah, dia tidak pernah mencuri wang anak perempuannya dan berlindung di sebalik kemasyhuran Britney.

“Saya harus melaporkan setiap sen yang dibelanjakan di mahkamah setiap tahun? Bagaimana saya boleh dikatakan mencuri sesuatu? Saya sayang anak perempuan saya dan semua anak saya. Tetapi, ini urusan saya dan ini adalah peribadi,” kata Jamie.

Hashtag #FreeBritney itu sendiri tidak hanya disebarkan melalui laman media sosial, tetapi melalui petisyen di laman Change.org yang kini telah ditandatangani oleh 100 ribu orang dengan keterangan bertulis:

Bapanya tidak membenarkannya memilih apa-apa, termasuk dari segi memandu dan melepak dengan sesiapa. Britney juga dilarang menghabiskan wang tanpa kebenaran. Sekiranya Britney melanggar peraturan ini, ayahnya akan mengancam untuk mengambil anak-anaknya.