Siapa sangka letupan kuat di Beirut, Lebanon yang disangka sebagai gempa bumi sebenarnya berpunca daripada letupan sebuah gudang baja ammonium nitrat meletup.

Sementara itu, seorang pegawai kanan keselamatan mengatakan sebelumnya bahawa letupan yang menggegarkan seluruh modal mungkin disebabkan oleh ‘bahan letupan’ yang disita dan disimpan di gudang ‘selama bertahun-tahun’.

IKLAN

73 Orang Terbunuh

Dua letupan kuat tersebut telah menggegarkan Beirut pada Selasa yang mana mengakibatkan kira-kira 73 orang dilaporkan terbunuh manakala lebih 2,000 cedera.

Susulan daripada itu Presiden Lubnan, Michel Aoun memanggil Kabinet untuk mengadakan mesyuarat tergempar bagi mengisytiharkan darurat di Beirut selama dua minggu susulan letupan tersebut.

Beirut Jadi Padang Jarak Padang Terkukur

Menerusi video yang tular di media sosial, kelihatan bandar itu menjadi seperti padang jarak padang terkukur selepas letupan kuat itu menyebabkan kerosakan teruk pada beberapa bangunan lain termasuk kediaman bekas Perdana Menteri, Saad Hariri.

Berikut beberapa gambar dan video yang sempat dirakamkan oleh mangsa semasa kejadian ngeri ini berlaku.

View this post on Instagram

A post shared by wiki (@itsworldupdates)

IKLAN

Difahamkan, letupan berkenaan boleh dirasai sehingga ke Cyprus yang terletak kira-kira 200 kilometer dari lokasi kejadian.