Filem Mulan merupakan sebuah filem yang ditunggu-tunggu oleh peminat walaupun beberapa kali ditunda ke pawagam. Sepatunya filem Mulan ditayangkan pada bulan Mac 2020, namun gara-gara ancaman wabak Covid-19, sehingga hari ini tiada tarikh tetap untuk tayangan di pawagam.

Pada hari Selasa (4/8), Disney secara mengejutkan mengumumkan, filem Mulan akan segera ditayangkan di Disney Plus. Filem Mulan dapat ditonton di Disney Plus mulai 4 September 2020.

IKLAN
VIA The SUnDaily

Menurut TheSunDaily, filem Mulan dapat ditonton oleh pengguna Disney Plus di Amerika Syarikat dan negara-negara lain dengan membayar US$30.

Ketua Pegawai Eksekutif Disney Bob Chapek berharap filem live-action Mulan dapat meningkatkan jumlah pengguna Disney Plus di masa depan. Pada bulan Julai 2020, Disney Plus sudah mempunyai lebih dari 60.5 juta pelanggan.

Bagi negara yang tidak dapat menggunakan Disney Plus, filem Mulan akan menemui penonton di pawagam.

Difahamkan filem Mulan menghabiskan perbelanjaan produksi sebanyak US$200 juta. Filem ini juga dibintangi oleh pelakon popular mulai dari Liu Yifei, Donnie Yen, Jet Li, Gong Li, dan banyak lagi. Adakah penayangan filem Mulan di Disney Plus dapat menampung kos produksi?