Bercakap mengenai Jennifer Lopez, bukan sahaja kerjayanya yang cemerlang dalam industri muzik antarabangsa. Tetapi wajahnya yang cantik sering menjadi perhatian.

Kerana penyanyi berusia 51 tahun itu masih kelihatan cantik dan awet muda. J. Lo selalu tampil menawan dengan pelbagai solekan di wajahnya dan juga badannya yang seksi.

IKLAN

Ternyata, J.Lo, melakukan pelbagai rawatan untuk mengekalkan penampilannya. Berikut adalah rahsia  J.Lo seperti yang dilaporkan oleh Murai MY dari Health.com.

10Tidur Yang Cukup

Walaupun jadual persembahan yang sibuk, J.Lo selalu meluangkan masa untuk berehat. Dia selalu berusaha untuk mendapatkan tidur yang cukup, tidak kira betapa sibuknya dia.

“Saya mahu tidur sembilan atau 10 jam, tetapi bagaimanapun, saya selalu memastikaN saya cukup tidur. Sekurang-kurangnya lapan jam sehari,” kata J.Lo.

9Minum Air Banyak

Selain itu, J. Lo amalkan minum air yang mencukupi. Dia merasa, ketika minum air, tubuhnya akan terasa lebih baik.

“Saya merasakan bahawa minum air dan makan makanan segar seperti buah-buahan dan sayur-sayuran dapat menjadikan tubuh lebih sihat terutama untuk masalah kulit,” tambahnya.

8Tak Minum Alkohol dan Merokok

Kita sering menganggap bahawa selebriti Hollywood ini tak lepas dari minuman alkohol, tetapi berbeza dengan J.Lo. Dia sebenarnya tidak mengambil alkohol atau merokok.

7Menghindari Kafein

J. Lo selalu menikmati kopi di pagi hari, tetapi dia minum kopi tanpa kafein.

“Saya sudah lama tidak mengambil kafein,” katanya kepada Us Weekly pada 2016.

6Mewarisi Kecantikan Dari Keluarga

Nampaknya, rahsia lain J. Lo adalah salah satunya kerana dia mempunyai gen yang baik. Dalam keluarganya, hampir semua ahli keluarganya mempunyai kulit yang baik walaupun mereka tidak lagi muda.

“Ibu dan nenek saya mempunyai kulit yang cantik, jadi saya mewarisinya. Saya bernasib baik,” tambahnya.

5Meditasi

Untuk menjaga fikirannya tenang dan menjauhkan diri dari tekanan, J. Lo selalu meluangkan masa untuk bermeditasi. Bukan hanya fikirannya, dia juga ingin menenangkan jiwa sepanjang hidupnya dalam dunia muzik. Itu untuk membuat dirinya bahagia.

IKLAN

4Bersihkan Wajah Selepas Bersenam

Semasa bersenam, sudah pastinya wajah menjadi berpeluh dan lebih berminyak. J. Lo tidak pernah menangguhkan membersihkan wajahnya agar segar kembali.

3Membersihkan wajahnya sebelum tidur

Ramai orang yang merasa letih ingin segera berehat, terutamanya jika anda telah memasuki bilik tidur. Walaupun sisa solek sepanjang hari masih menempel di wajah, jika tidak dibersihkan akan menyebabkan masalah kulit seperti jerawat.

Nah, untuk mengelakkannya, J. Lo selalu melakukan rutin membersihkan wajah setiap kali sebelum berehat. Dia juga menggunakan produk penjagaan kulit untuk menjaga kesihatan kulitnya.

2Pakai Krim Pelindung Cahaya

Penting bagi kita untuk menggunakan pelindung cahaya matahari ketika keluar dari rumah. Itu juga dilakukan oleh J.Lo. Dia selalu melindungi kulitnya dari terkena cahaya matahari.

1Menggunakan Produk Penjagaan Kulit Mengandungi Asid Glikolik

Untuk menjaga kulit yang bersinar, dia selalu memperhatikan isi setiap perawatan kulit yang digunakan. J. Lo menggunakan perawatan kulit yang mengandungi asid glikolik untuk menjaga kulitnya bersinar dan juga mengurangkan garis-garis halus dan kedutan.

Walaupun dia mungkin menghabiskan berjam-jam di meja rias untuk kelihatan cantik dan memukau penonton, dia selalu memastikan kulitnya bernafas.

“Saya tidak begitu peduli dengan rutin kecantikan harian saya. Saya harus memakai banyak solek untuk bekerja, jadi ketika saya tidak bekerja, saya cenderung tidak terlalu kerap memakai alat solek,”-katanya

Dia juga tidak pernah lupa menggunakan rawatan anti-penuaan untuk menjadikan kulitnya tetap muda.