Tragedi bandar Beirut di Lebanon yang musnah akibat sebuah gudang pelabuhan yang dikatakan menyimpan sebanyak 2,750 tan ammonium nitrat meletup benar-benar mengejutkan dunia apatah lagi menyebabkan lebih dari 100 orang terkorban.

Sudah Diramal? 

Kini tragedi ini hangat diperkatakan, muncul dakwaan di media sosial yang mengatakan insiden tersebut seperti sudah diramal di dalam sebuah episod animasi terkenal, The Simpsons. Dalam episod tersebut, kelihatan salah satu watak animasi itu berkunjung ke sebuah kedai yang menjual bahan api serta mercun yang mana tidak lama kemudian menyebabkan letusan yang besar.

IKLAN

Sebagai info, sebelum ini media melaporkan letupan tersebut yang boleh dirasai sejauh 200 kilometer itu berpunca dari baja tumbuhan yang sudah simpan sekian lama. Namun begitu, terdapat laporan yang mengatakan ianya berpunca dari letupan bunga api dan mercun.

Video Disunting! 

Biarpun ramai yang mempercayai bahawa animasi The Simpson seperti sudah meramalkan kejadian tersebut, terdapat segelintir pengguna mendakwa video dalam episod tersebut adalah palsu kerana telah disunting daripada jalan cerita yang asal.

Untuk rekod sehingga malam Rabu, lebih 4,000 mangsa dilaporkan cedera dan angka kematian kini melebihi 100 orang. Dianggarkan lebih 300,000 orang kehilangan tempat tinggal dan memerlukan bantuan makanan, minuman serta tempat perlindungan dengan segera.