Google merancang untuk menghentikan perkhidmatan Google Play Music dalam beberapa bulan akan datang.

Ini dilakukan untuk membawa pengguna ke platform YouTube Music yang dirilis November lalu. Rencananya, YouTube Music akan mula menggantikan Google Play Music pada Disember 2020.

Pengguna perkhidmatan Google Play Music dapat memindahkan semua senarai lagu mereka ke YouTube Music. Proses pemindahan dapat dilakukan melalui perkhidmatan Google TakeOut. Sejumlah perubahan juga akan dibuat ke Google Play Store dan Music Manager dalam beberapa bulan mendatang.

IKLAN

Mulai September 2020, pengguna Google Play Music  di New Zealand dan Afrika Selatan tidak dapat untuk streaming muzik. Diikuti oleh pengguna lain secara global pada bulan Oktober.

VIA The Verge

Selepas Disember 2020, library di Google Play Music  tidak lagi tersedia. Pengguna juga dialu-alukan sekiranya mereka ingin menghapus semua maklumat yang tersimpan di perkhidmatan. Mulai Ogos ini, pengguna Google Play Music tidak lagi dapat membeli dan memesan (pra-pesanan) muzik, serta memuat naik dan memuat turun lagu melalui Music Manager.

Seperti yang dilaporkan oleh The Verge, YouTube Music adalah perkhidmatan streaming muzik yang serupa dengan Spotify. Perkhidmatan ini belum genap setahun dilancarkan.

Sama seperti Spotify, YouTube Music juga dapat diakses secara percuma selagi pengguna juga ingin mendengarkan iklan yang disiarkan. Atau, ia juga dapat diakses tanpa iklan dengan melanggan.

Perbezaannya dengan Spotify, YouTube Music bukan sahaja menyediakan audio tetapi juga video. Pengguna boleh beralih dari audio ke video atau sebaliknya, walaupun lagu dimainkan.