Tujuan utama pendaki untuk membawa smartphone ketika hiking adalah untuk mendapatkan gambar-gambar yang menarik semasa perjalanan. Namun, halangan yang sering dihadapi adalah bateri cepat habis ketika dibawa ke tempat-tempat seperti itu.

Walaupun powerbank boleh dijadikan penyelamat namun agak menyulitkan ketika pendakian. Lagi satu hal, tak semua orang ada powerbank kan?

Boleh dikatakan hampir semua tempat hiking di Malaysia ada coverage, tapi bergantung pada jenis Telco yang anda guna. Ya! memang coverage kebiasaannya tak memuaskan sangat, tapi bolehlah berguna juga dalam keadaan darurat.

Jadi sebab itu lah penting dan patut kita membawa smartphone yang mempunyai bateri dengan kapasiti yang besar.

realme C12

Terbaru, realme memperkenalkan smartphone yang dapat memberi solusi kepada para pendaki.  realme C12 disematkan dengan bateri berkuasa besar iaitu 6,000mAh. Dengan bateri berkapasiti besar, tentu saja, saya tidak perlu bimbang kehabisan bateri dalam waktu singkat ketika mendaki.

Baru-baru ini saya berpeluang menggunakan realme C12 ketika melakukan pendakian ke Air Terjun Pelangi, Sungai Lembing, Pahang. Dengan tempoh perjalanan yang panjang untuk sampai ke puncak, sudah semestinya saya memerlukan smartphone dengan bateri tahan lama. Lagi-lagi nak ambil gambar, video, mainkan lagu di aplikasi dan sebagainya.

IKLAN

Jadi untuk memaksimumkan penggunaan realme C12 ini, saya sudah pastikan bateri dicas penuh.

Sehari sebelum pendakian, kami bermalam di lokasi perkhemahan di Lubuk Beruk. Pada malam hari, kebanyakan peserta pendakian melakukan aktiviti masing-masing.

Ada yang buat BBQ, bersembang dan saya hanya menonton Youtube di telefon pintar realme C12.

Super Power Saving Mode

Menariknya, hampir 2 jam saya menonton video di Youtube, bateri hanya berkurang 5% sahaja. Ini kerana dalam realme C12 dilengkapi dengan Super Power Saving Mode ataupun mod penjimatan kuasa yang mampu menghadkan penggunaan telefon anda.

Perjalanan bermula seawal Subuh sebelum matahari terbit sekitar pukul 6.45 pagi dengan menaiki kenderaan pacuan empat roda melalui laluan hutan dan berbukit selama kira-kira 1 jam menuju ke lokasi permulaan perjalanan kembara berjalan kaki.

Kamera Terbaik

Sepanjang perjalanan untuk mendaki, banyak gambar dan video diambil menggunakan realme C12. Untuk kamera realme C12 mempunyai lensa utama 13MP f / 2.2 yang menyokong PDAF. Ada ciri-ciri lain untuk efek gambar seperti Hitam Putih dan Retro juga untuk menjadikan foto anda lebih unik.

IKLAN

Ciri zoom 4x juga membolehkan pengguna mengambil gambar yang jelas walaupun dari kejauhan. realme C12 dilengkapi dengan Lensa Makro dengan jarak fokus super dekat 4CM. Jadi kalau nak ambil gambar tumbuhan yang kecil-kecil tu tiada masalah, mesti cantik!

Sementara kamera depannya berkekuatan 5MP, lengkap dengan mod AI Beauty, HDR, dan Panoselfie yang membolehkan anda selfie dengan gambar lebih luas. Sedangkan untuk video, realme C12 merakam video beresolusi 720p,1080p di kepantasan 30 fps.

Trek hiking di Air Terjun Pelangi tidak terlalu susah, memang elok sangat untuk yang baru bermula hiking dan laluannya sangat selamat. Sampai sahaja di puncak anda akan melihat keindahan air terjun setinggi 250 meter dengan air sejuk mencurah ke bawah.

Difahamkan, air terjun berkenaan adalah antara punca mata air dan hulu bagi Sungai Kuantan.

Sampai sahaja di puncak, ada kawan-kawan yang kehabisan bateri smartphone. Manakan tidak, sepanjang perjalanan sibuk ambil gambar, video sampai tak sedar bateri dah habis. Disebabkan kuasa bateri realme C12 saya masih tinggi lagi, inilah masanya saya jadi hero menyelamatkan smartphone mereka dari kehabisan bateri.

Terima kasih kepada realme C12 kerana ia dilengkapi dengan sistem OTG pengecasan terbalik (reverse charging).

Unboxing realme C12

Berminat untuk dapatkan realme C12? Dalam setiap kotak jualan, selain smartphone, turut diberikan adaptor charger, kabel microUSB dan SIM ejector. Jom tengok video Unboxing di bawah.

realme C12 tersedia dengan memori RAM 3GB dengan storan 32GB dan ia hanya tersedia dengan kombinasi ini sahaja.

realme C12 Dilancarkan Secara Rasmi Pada 25 Ogos 2020

Untuk pengetahuan semua pembaca Murai MY, realme C12 dilancarkan secara rasmi pada 25 Ogos 2020 jam 11 pagi. Pelancaran ini berlangsung menerusi live streaming di facebook rasmi realme Malaysia.