Amber Heard telah mengundang kemarahan orang ramai di seluruh dunia, terutama di kalangan orang Islam. Sebabnya, bekas isteri Johnny Depp dilihat mengunjungi sebuah masjid di Turki tanpa memakai bra.

View this post on Instagram

vacation laugh is it’s own thing 🇹🇷

A post shared by Amber Heard (@amberheard) on

IKLAN

Walaupun Amber Heard menutup kepalanya dengan selendang merah jambu, pakaian yang dikenakan menjadi tumpuan. Awalnya Amber hanya mahu untuk mengabadikan momen indah semasa lawatannya ke Istanbul, Turki. Namun cara Amber menghormati dan menikmati keindahan bangunan warisan budaya dan warisan Istanbul dianggap tidak sesuai.

Ini kerana pakaian Amber dianggap tidak senonoh untuk berada di kota Muslim. Dalam foto yang dikongsinya, Amber berkongsi pengalamannya sambil menikmati keindahan Istanbul.

“Menghabiskan hari untuk menjelajahi keajaiban masjid Istanbul dan saya benar-benar mencintai kota yang indah ini …,” kata Amber Heard seperti yang dipetik dari akaun @amberheard pada hari Selasa, 18 Ogos 2020.

Namun siapa sangka, para peminat begitu meneliti pakaian Amber. Puting payudara Amber menonjol di bawah pakaiannya. Tiba-tiba ini menimbulkan kritikan daripada netizen di seluruh dunia. Setelah pakaian Amber ketika berkunjung ke Istanbul menjadi perhatian, tidak sedikit netizen yang mengkritiknya. Pelakon filem Aquaman itu dianggap menghina Islam sehingga membuat orang Islam marah.

Pakaian Amber ketika mengunjungi sebuah masjid di Istanbul juga dikomen oleh seorang profesor seni bina Islam di Universiti Amerika.

Dipetik dari AceShowBiz, Profesor yang bernama Bernard O’Kane menegurnya supaya memakai pakaian yang sesuai ketika mengunjungi tempat suci. Bernard O’Kane juga menasihati Amber Heard agar tidak memakai seluar pendek atau tank top. Sehingga kini, Amber masih belum memberikan penjelasan.