Ribuan orang menghadiri festival muzik di Wuhan yang dikatakan sebagai tempat bermulanya virus korona, selepas kerajaan mencabut status lockdown. Diadakan di Wuhan Maya Beach Water Park, festival ini menawarkan persembahan DJ yang dapat dinikmati sambil bersantai di tepi kolam renang.

IKLAN

Dalam sejumlah foto yang tular di media sosial, dilihat bahawa para pengunjung menikmati persembahan DJ sambil duduk di atas belon tanpa mengikuti SOP. Mereka bersesak dalam kolam tanpa memakai topeng atau pelindung muka yang lain. Dalam beberapa foto, penonton di depan pentas bahkan dapat dilihat berdiri penuh sesak.

CNN melaporkan bahawa penganjur mendakwa bahawa jumlah pengunjung taman itu terhad kepada 50 peratus dari kapasiti yang dimaksudkan. Namun, netizen menganggap pelaksanaan protokol kesihatan lain masih penting.

Namun, penganjur terus berpendapat bahawa kerajaan telah mencabut status lockdown pada bulan April, ketika tidak ada kes jangkitan koronavirus baru sejak Mei. Selain itu, sekitar 9.9 juta penduduk di Wuhan juga telah menjalani ujian korona dan hasilnya negatif. Kerajaan tidak melarang perhimpunan besar di Wuhan.

Walaupun begitu, pakar kesihatan memperingatkan China untuk tetap berwaspada kerana walaupun kebanyakan warga negara telah menguji negatif Covid-19, masih ada risiko virus tersebut dibawa dari luar.

Selain itu, Wuhan adalah tempat virus korona mula merebak di China pada akhir tahun lalu. Menurut pakar, potensi penyebaran semula virus korona masih ada.