Di Malaysia, daun pisang sangat mudah dicari, harga daun pisang dijual di pasar biasanya tidak lebih dari RM 2 untuk sebungkus. Namun, siapa sangka wujudnya daun pisang dengan harga yang tak masuk akal dan ia telah jadi tular di twitter.

Seperti yang dimuat naik akaun Twitter @fermendkis, mendedahkan harga daun pisang di Jepun melalui laman jual beli online,  Amazon, mencecah ratusan ringgit. Biar betul!

Dalam screenshot dari posting tersebut, harga sehelai daun pisang di Jepun ini mencapai 1,980 Yen atau jika ditukar menjadi ringgit Malaysia, harga setiap helai adalah sekitar RM78. Selain dijual setiap helai, ada juga bungkusan 3 daun pisang seharga 3,700 Yen atau RM146  dan lima daun pisang berharga 5,700 yen atau RM225.

Kini muat naik tersebut menjadi viral di Twitter, retweet ratusan kali dan disukai oleh ribuan orang. Warganet memberikan pelbagai komen, yang kebanyakannya terkejut dengan harganya yang mahal.

Selain terkejut dengan harga yang luar biasa, beberapa netizen juga bergurau, mendakwa mereka mahu berpindah ke Jepun untuk menjadi peniaga daun pisang. Walaupun harga ini seperti tak masuk akal, ia disebabkan oleh keadaan geografi dan iklim yang berbeza.

Kesannya, barang yang mudah didapati di Malaysia tidak bermaksud barang itu mudah di negara lain.