Kisah Mengharukan, ‘Mak Nyah’ Berubah & Berkahwin Dengan Wanita Yang Dicintai

Mesti Baca

Kisah seorang pemuda yang menemui jodoh setelah menukar penampilan menjadi lelaki sejati menjadi viral di media sosial. Kisah lelaki bernama Ardi ini pertama kali dimuat naik ke akaun @iksan_2004 melalui TikTok.

Iksan berkongsi kisah kehidupan abangnya, yang berubah secara drastik dari kelihatan seperti wanita menjadi lelaki sejati.

Di kampung halamannya di Makassar, Ardi sering mendapat nama panggilan Lucinta Luna dari Makassar, Sulawesi Selatan. Ini kerana Ardi dikatakan serupa dengan Lucinta Luna.

Ardi, memang seorang transgender atau ‘mak nyah’ selama 12 tahun. Tidak ada yang menyangka bahawa Ardi, yang telah menjadi wanita transgender, akhirnya berubah sepenuhnya.

Ardi memutuskan untuk kembali menjadi lelaki sejati. Sebenarnya, sekarang dia sudah berkahwin dengan wanita yang dicintainya. Ardi menjelaskan alasan dia mahu berubah menjadi lelaki lagi demi membahagiakan orang tuanya, terutama ibunya.

“Saya ingin membahagiakan ibu bapa saya. Saya tidak mahu melihat ibu saya sedih,” kata Ardi kepada Tribunnews.com, Isnin (24/8/2020).

Lelaki itu, yang telah menjadi transgender selama 12 tahun, menjelaskan bahawa hanya sekitar dua bulan yang lalu memutuskan untuk kembali menjadi lelaki.

Sebulan setelah mengubah penampilannya, Ardi segera menemui seorang wanita yang menerima dia seadanya. Lelaki berusia 30 tahun itu mengatakan bahawa bakal isterinya sudah mengetahui masa lalunya dan bersedia menerima seadanya.

“Insya Allah, kerana sebelum saya melamar, saya telah bertanya ‘Saya seorang transgender yang terkenal di mana-mana, saya juga penyanyi’.”

“Jawapannya adalah ‘ya saya tahu masa lalu anda’,” kata Ardi.

Dari situ, kata Ardi, dia mulai bangun dan bertekad untuk berubah demi ibunya dan bakal isterinya.

Sementara itu, keluarga bakal isterinya juga tidak mempersoalkan masa lalu Ardi. Ardi mendedahkan bahawa keluarga bakal isterinya juga tahu tentang masa lalunya dan benar-benar menyokongnya untuk berubah menjadi lebih baik.

“Semua orang tahu masa lalu saya, keluarganya sangat menyokong.”

“Dari situ saya selalu berusaha membuktikan bahawa saya boleh menjadi lelaki sepenuhnya,” katanya.

Ardi dan kekasihnya merancang untuk melangsungkan perkahwinan mereka pada 20 September 2020.

@iksan_2004

#duludansekarang #fyp #fypシ #foryoupage

IKLAN♬ Alone, Pt. II – Alan Walker & Ava Max

Terkini

Lebih Dari 1,000 Aduan Mahu Persembahan Grammy Cardi B Dan Megan Thee Stallion Dihentikan

Cardi B dan Megan Thee Stallion membuat persembahan lagu hit no.1 mereka, "WAP" pada Anugerah Grammy pada Mac 14...

Artikel Berkaitan