Ayam merupakan salah satu sumber protin yang utama dalam masakan harian di Malaysia. Pelbagai jenis menu masakan yang boleh dimasak dengan menggunakan ayam. Tetapi tahukah anda bahawa terdapat ayam yang disuntik dan dijual kepada pelanggan dengan harga yang lebih mahal dek kerana beratnya meningkat.

Menurut Public Health Malaysia, berikut adalah 5 perkara untuk mengenal pasti ayam yang dijual disuntik ataupun tidak.

1Air Menitis Dengan Banyak Apabila Diangkat

via Cook Illustrated

Salah satu cara untuk mengenal pasti ayam telah dicucuk ataupun dikenali sebagai plumping adalah dengan mengangkat ayam tersebut. Sekiranya anda melihat banyak air yang keluar dan menitis apabila ayam diangkat ataupun digantung, maka sudah pasti ini adalah ayam dari jenis suntikan.

2Keluar Air Dengan Banyak Ketika Masak

via Cook Daily

Apa yang dinyatakan oleh Public Health Malaysia, jika anda memasak ayam, perhatikan kuantiti air atau cecair yang keluar dari isi ayam. Selalunya ayam disuntik akan mengeluarkan air yang banyak ketika dimasak.

3Air Bergenang Disekitar Apabila Diletak

via WikiHow

Selain daripada memerhatikan titisan air yang menitik apabila diangkat, anda juga boleh perhatikan daging ayam apabila air bergenang di sekitar ayam apabila diletakkan di satu-satu tempat. Ini kerana air secara perlahan-lahan telah keluar daripada daging ayam.

4Daging Mengecut Apabila Dimasak

via ChefSteps

Pasti ada yang pelik kerana ketika membeli, harga ayam agak mahal dan timbanganya agak berat. Tetapi apabila dimasak, daging menjadi kecut dan saiz daging ayam berubah dengan ketara daripada sebelum dimasak. Ini adalah salah satu tanda bahawa ayam tersebut adalah ayam suntikan.

IKLAN

5Kulit Ayam Berkilat Dan Tidak Kesat

via Open Taste

Menurut Public Health Malaysia, untuk yang biasa membeli ayam di pasar, pasti akan tahu struktur kulit ayam yang sebetulnya. Jika anda lihat kulit ayam nampak berkilat dan tidak kesat, ini tandanya ayam yang dijual adalah ayam yang dicucuk.

Jadi lepas ini anda bolehlah berhati-hati ketika membeli ayam. Pastikan ayam yang dibeli adalah original tanpa sebarang suntikan.