Youtuber terkenal dari Korea Selatan, Daud Kim baru-baru ini muncul membuat pengakuan di saluran youtubenya mengenai kes gangguan seksual yang menyeret namanya.

Melalui video berjudul I Am Daud, YouTuber, yang mempunyai 2.27 subscriber menceritakan kronologi kejadian sehinggakan dia tidak menahan sebak dan menangis.

IKLAN

Daud Kim mengakui kesilapannya dan menjelaskan keadaan yang berlaku kira-kira satu tahun yang lalu. Dalam video itu, Daud Kim berulang kali meminta maaf bukan hanya kepada mangsa tetapi juga kepada mereka yang memberi sokongan kepadanya. Daud mengatakan bahawa dia telah bertaubat selama setahun terakhir.

Agama Menjadi Sorotan

Selepas mendengar penjelasannya, kini agama Daud Kim menjadi tumpuan. Di ruangan komen artikel Allkpop yang berjudul ‘A Muslim Korean YouTuber with 2.27 million subscribers admits to previously attempting rape’, ternyata telah mengundang kemarahan netizen.

Mereka kelihatan kesal kerana artikel itu mengaitkan tindakan Daud dengan agamanya. Namun dalam pengakuannya, Daud Kim mengakui bahawa kejadian itu berlaku sebelum dia memutuskan untuk memeluk agama Islam. Akibatnya, sebilangan netizen juga mengatakan bahawa Daud Kim harus disalahkan bukan agamanya.

VIA IntipSeleb

“Dia BUKAN seorang Muslim pada masa itu, jadi perlu kah artikel ini menyebut bahawa dia sekarang seorang Muslim. Dia mabuk ketika itu, jadi salahkan dia dan alkohol, BUKAN agamanya,” kata seorang netizen.

“Agama tidak pernah menjadi masalah sejak awal. Mengapa menyebarkan kebencian kepada agama, padahal sebenarnya ‘MANUSIA’ yang melakukan jenayah. Tidak ada agama seperti itu yang mempromosikan kejahatan !! “kata netizen lain.

Nama YouTuber Daud Kim sendiri mula dikenali setelah memutuskan untuk memeluk Islam pada bulan September 2019. Setelah menjadi seorang Muslim, saluran YouTube lelaki yang dulunya dikenali oleh Jay Kim sering bercakap mengenai Islam.

Apa pendapat anda mengenai kes Daud Kim ini?