Saranan perubatan untuk makan sekurang-kurangnya sebiji epal setiap hari memang ada benarnya. Namun, hati-hati jangan sampai makan lebih dari sebiji. Sebab ada kajian yang mengatakan, makan lebih dari sebiji epal sehari boleh menimbulkan risiko kerosakan gigi sama seperti minum minuman bersoda.

Jadi, mari kita lihat kesan atau bahaya lain yang jika epal dimakan secara berlebihan.

IKLAN

Berbahaya Untuk Pesakit Kencing Manis

via Oh! Media

Epal mempunyai kandungan gula yang cukup tinggi. Para penyelidik juga mendapati ada beberapa jenis epal yang mengandungi empat sudu teh gula dalam setiap biji. Sekiranya ia kerap diambil oleh pesakit kencing manis, ia akan menyebabkan banyak kesan sampingan lain yang merbahaya.

Merosakkan Gigi

via Tribunnews.Com

Kajian yang melibatkan 1,000 respondan lelaki dan wanita mendapati bahawa orang yang makan epal 3.7 kali ganda lebih berisiko untuk mengalami kerosakan dentin iaitu struktur utama gigi sedangkan mereka yang minum minuman berkarbonat tidak memiliki risiko tambahan seperti itu.

Oleh sebab itu, disarankan untuk anda memakan epal dengan susu ataupun menikmati dengan sepotong keju. Ini kerana kalsium tersebut baik untuk meneutralkan asid. Selain itu, amalkan juga minum air dengan segera setelah makan epal untuk membersihkan daripada kesan yang merbahaya.

Menghalang Proses Penurunan Berat Badan

via Deenamik

Walaupun ada yang mengatakan, minum jus epal setiap pagi dapat menurunkan berat badan, namun satu penyelidikan mendapati bahawa jus epal mengandungi kalori yang sangat tinggi. Pengambilan kalori yang tinggi dapat mengumpul lemak di dalam badan dan menjadi penyebab kegemukan.

Pengumpulan lebihan kalori sangat mempercepatkan lemak berkumpul dibahagian tertentu tubuh seperti perut, pipi, dagu dan bahagian badan yang lain.

Epal memang kaya dengan karbohidrat, mengandungi serat yang bagus dan nutrisi serta terbukti sebagai buah untuk diet yang terkenal. Tetapi kita harus berhati-hati kerana epal memberi kesan sampingan kerana jika ianya diambil secara berlebihan, ia dapat menghalang daripada proses penurunan berat badan.

Dari penjelasan di atas, anda pasti dapat memahami tentang kesan sampingan jika epal diambil secara berlebihan. Walaupun epal adalah sumber faedah, namun epal juga masih mempunyai sisi buruk yang lain bagi kesihatan dan tubuh badan.

Epal memang buah yang baik namun jangan diambil secara berlebihan ya!