Pasangan Sortalina Derita Sitomorang, 37 dan Liston Sipahutar, 37 menjadi viral di media sosial setelah gambar perkahwinan mereka tersebar di kumpulan Facebook Pencinta Budaya Batak.

Dalam postingnya, Sortalina, yang mempunyai kekurangan fizikal di wajahnya, kelihatan bahagia berdampingan dengan suaminya ketika berkahwin.

IKLAN

Sortalina dilihat memakai pakaian Batak, lengkap dengan ulos atau kain tradisional Batak. Sementara itu, suaminya, Liston, kelihatan tampan dengan sut ketika dia mengahwini cinta hatinya. Muat naik itu mendapat reaksi daripada ribuan netizen. Mereka dibanjiri pujian, kebanyakan mereka berdoa agar hubungan mereka kekal hingga akhir hayat mereka.

Menurut sumber, Sortalina adalah penduduk Desa Garoga, Kabupaten Simando, Kabupaten Samosir.

Sementara Liston adalah penduduk Wilayah Tarutung, Tapanuli Utara yang berhijrah ke Wilayah Samosir. Sebelum berkahwin, mereka berdua telah bercinta selama dua bulan. Menurut Kumparan.com,  Sortalina enggan menjelaskan secara terperinci mengenai luka di wajahnya.

Dia mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang mendoakannya. Sortalina berharap dengan doa ini, hubungannya dengan suaminya akan berkekalan hingga akhir hayatnya.

Ketika ditanya bagaimana kisah cintanya dengan suaminya bermula, Sortalina dengan malu-malu menceritakannya. Dia enggan berkongsi kepada orang ramai.

“Jangan tanya, itu rahsia kami,  kami bertemu di persimpanga empat, itulah rahsia kami,” kata Sortalina.

Jadi memang benar bahawa cinta itu tak mengenai rupa dan hakikatnya ia adalah sebuah cinta sejati.