Dikhabarkan pada malam ini, pelakon kesayangan rakyat Malaysia, Mira Filzah dan ahli perniagaan, Wan Emir Astar bakal menamatkan zaman bujang. Menurut Harian Metro, mereka bakal diijabkabul di Sime Darby Convention Centre, Kuala Lumpur.

Untuk info, Wan Emir Astar, adalah anak Datin Mastura Mohd Yazid iaitu Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas). Bakal ibu mertua Mira Filzah ini boleh dianggap sebagai ‘Iron Lady’ Malaysia kerana sumbangannya dalam dunia politik di Malaysia.

Berikut 7 fakta tentang Mastura yang dirangkumkan oleh Murai MY dari beberapa sumber.

IKLAN

1Ibu Tunggal

VIA Malay Mail

Mastura merupakan seorang balu kepada Allahyarham Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad. Bukan mudah dia dan empat anaknya untuk menerima kehilangan seorang insan tercinta. Allahyarham suami beliau telah meninggal dunia pada 5 Mei 2016 akibat kemalangan helikopter di Sarawak.

2Bekas Peguam

VIA Maskulin

Mastura merupakan seorang graduan undang-undang universiti terkemuka perundangan, Lincoln’s Inn di United Kingdom dan pernah bertugas sebagai seorang peguam selama enam tahun.

3Ahli Politik

VIA New Straits Time

Ibu kepada empat anak itu juga bergiat dalam dunia politik dan menjadi Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Chembong, Negeri Sembilan sebelum mengambil keputusan untuk berehat dan menumpukan kepada keluarga serta arwah suaminya.

4Ibu Mertua Shalma Ainaa

Mastura juga merupakan Ibu Mentua kepada selebriti dan hos popular, Shalma Ainaa. Pengacara rancangan H!Live dan Motif Viral ini berkahwin dengan anak kedua Mastura, Wan Immar Izzat pada 17 September 2016.

5Sarjana Muda Psikologi

Selain menjadi graduan undang-undang, Mastura memiliki Sarjana Muda Psikologi dari Universiti Terbuka Malaysia.

6Anak Saudara Tokoh Akademik

Naib Canselor Universiti Pertanian Malaysia yang pertama, Allahyarham YBhg Prof Emeritus Tan Sri Dato’ Indera Dr. Haji Mohd Rashdan Baba  merupakan bapa saudara Mastura.

Rashdan dilihat sebagai ikon, tokoh pendidik dan ahli korporat yang berjaya. Antara hasilnya seperti tersergam Menara Pucuk Rebung Telekom Malaysia dan Menara Telekom Alor Setar. Beliau telah menghembuskan nafas terakhirnya pada 30 Mac 2020.

7Timbalan Menteri

Sepanjang Allahyarham suaminya menjadi wakil rakyat penggal pertama sejak memenangi pilihanraya umum 2013, Mastura banyak memainkan peranan membantu mengurus gerak kerja di kawasan parlimen Kuala Kangsar. Kini Mastura dilantik menjadi Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri bagi Tugas-tugas Khas sejak 2020.

IKLAN