Masakan bersantan merupakan salah satu menu kegemaran rakyat Malaysia. Lauk seperti masak lemak cili api, gulai kari, rendang dan sebagainya merupakan menu yang wajib ada dalam hidangan di dapur.

Seringkali menjadi masalah apabila lauk bersantan ini mudah basi dan berikut adalah beberapa cara untuk elakkan menu anda daripada mudah basi.

IKLAN

Sejuk Bekukan Lauk

via Real Simple

Salah satu cara untuk memastikan lauk bersantan tahan lebih lama adalah dengan meletakkan di bahagian sejuk beku. Ini adalah kaedah penyimpanan terbaik dan tahan lama. Jika anda mahu menggunakannya, keluarkan lauk pada suhu bilik sebelum dipanaskan dan lauk sedia dihidangkan.

Simpan Dengan Cara Yang Betul

via Klik Docter

Lebihan masakan bersantan hendaklah dipanaskan tanpa bertutup, kemudian sejukkan hingga wap panasnya hilang. Setelah wap panas telah hilang barulah masukkan lauk ke dalam bekas bertutup sebelum disimpan dalam peti sejuk.

Menggunakan Santan Segar

via Chowhound

Pastikan santan yang dibeli di kedai dalam keadaan segar dan jika anda membeli santan kotak, belilah dalam saiz yang sesuai dengan kuantiti masakan anda untuk elakkan lebihan santan. Bagi yang membeli kelapa parut, pastikan kelapa parut baru sahaja diparut dan perahkan kelapa dengan menggunakan air suam.

Memastikan Lauk Dimasak Dengan Lama

via The Beet

Untuk elakkan masakan bersantan daripada basi, pastikan lauk yang dimasak cukup masak ataupun masak dalam tempoh masa yang agak lama.

Sekiranya anda mahu menambah air, gunakan air yang dimasak ataupun air yang ditapis. Ini akan memastikan lauk bersantan anda tahan lebih lama apabila disimpan.

Diharapkan perkongsian ini dapat digunakan untuk anda yang bercadang untuk memasak lauk yang mempunyai santan.