Menerusi sebuah kenyataan rasmi yang dihantar kepada pihak Murai.my, penyanyi Siti Sarah Raisuddin memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia khususnya masyarakat Orang Asli berikutan penularan sebuah video yang mengaitkan dirinya baru-baru ini.

Tidak Disengajakan

Menurut Sarah,dia tidak pernah terlintas sama sekali untuk menghina mana-mana pihak dan penularan video tersebut juga tidak disengajakan. Jelasnya, sepanjang berkecimpung dalam industri seni tanah air, dia sangat mementingkan etika dalam setiap perkara yang dilakukannya kerana percaya akan menjadi tumpuan peminat dan masyakarat.

“Saya dengan rendah hati menyusun sepuluh jari memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia terutamanya kepada masyarakat Orang Asli.

“Saya amat berharap permohonan maaf saya ini diterima kerana ianya bukanlah sesuatu yang disengajakan.

“Tidak pernah terlintas langsung dihati saya untuk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak, malah menghormati seluruh masyarakat di Malaysia.

“Lebih dua dekad berada dalam industri seni tanah air, saya sangat mementingkan etika dalam setiap perkara yang saya lakukan termasuklah setiap posting yang ingin dimuat naik di media sosial. Saya percaya segala perbuatan akan menjadi perhatian masyarakat,” katanya

IKLAN

Terima Permohonan Maaf

Dedah Sarah lagi, dia turut menerima permohonan maaf daripada Pengarah Syarikat House of Ridz Okumura Sdn Bhd, Ridzo Kimura yang turut sama dalam video itu dan memuat naiknya sehingga tular.

View this post on Instagram

PERMOHONAN MAAF DARI SAYA BUAT SITI SARAH & SEMUA Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya, Ridzokomura dengan rendah hati ingin memohon maaf kepada semua masyarakat Malaysia dan masyarakat Orang Asli khususnya yang terkesan dengan video viral yang melibatkan penyanyi, Siti Sarah Raisuddin baru-baru ini. Syarikat kami, House of Ridz Okumura Sdn Bhd mengambil khilaf ini dengan penuh rasa tanggungjawab dan sekali lagi ingin memohon maaf kepada Puan Siti Sarah kerana sejujurnya, video yang viral seperti yang diperkatakan tidak sepatutnya di muat naik di mana-mana media sosial. Saya percaya, Siti Sarah seorang selebriti yang beretika dan video tersebut juga dimuat naik tanpa pengetahuan Sarah, apatah lagi kami tidak meminta kebenarannya untuk dimuat naik. Sekali lagi, pihak kami ingin memohon maaf kepada Sarah. Akaun media sosial saya juga mempunyai beberapa admin dan saya selaku pengarah syarikat akan lebih peka dan berhati-hati selepas ini terhadap sebarang foto, status atau video yang akan dikongsi. Saya dan seluruh team memohon jutaan ampun dan maaf terhadap apa yang berlaku dan saya juga berjanji, hal sebegini tidak akan berlaku lagi di masa depan, insyaAllah.

A post shared by Ridzokumura (@ridzokumura) on

Jelas pelantun Manis itu, dia mengharapkan agar perkara itu tidak diperbesarkan lagi. Difahamkan sidang media tergempar yang dirancang untuk menjelaskan lebih lanjut mengenainya turut dibatalkan.

“Sememangnya insiden yang tercetus, sedikit sebanyak menjejaskan reputasi saya sebagai selebriti dan usahawan.

“Saya mohon isu ini tidak akan diperbesarkan lagi dan kenyataan ini akan menjadi yang pertama dan terakhir dari saya,” katanya lagi.

Terdahulu,Sarah menjadi tumpuan warganet apabila dia kononnya dikatakan telah menghina masyarakat orang asli apabila membuat perbandingan rambut mereka dalam sebuah video yang dimuat naik oleh seorang individu di laman Twitter. Bagaimanapun, video tersebut sudah pun dipadam.

IKLAN

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry