Isu ‘ciplak’ membabitkan jenama fesyen bukanlah sesuatu yang baru di dalam negara. Malah sebelum ini, beberapa jenama terkenal turut terpalit akan isu ini.

Kecewa Dengan Sabella 

Terbaru, jenama busana Naili Exclusive telah mendedahkan bahawa jenama Sabella telah meniru salah satu rekaan mereka iaitu ‘coral orkid’ pada koleksi terbaru Sabella. Menurut pihak Naili Exclusive yang mendedahkannya menerusi sebuah hantaran di laman Facebook, mereka berasa kecewa kerana karya tersebut telah ditiru oleh sebuah jenama yang cukup dikenali apatah lagi Sabella merupakan idola jenama fesyen mereka sendiri.

IKLAN

Corak Telah Dipatenkan 

Dalam pada itu, pihak Naili Exclusive turut menyatakan bahawa corak mereka itu telah dipatenkan dibawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia sebelum ini.Di ruangan komen, rata-rata pengguna turut meluahkan rasa kecewa kerana tidak menyangka bahawa akan ada jenama seperti itu sanggup berbuat demikian.

Tidak kurang dengan itu, terdapat segelintir daripada mereka menyarankan agar pihak Naili Exclusive mengambil tindakan undang-undang sebagai pengajaran buat penggiat industri yang lain.