Seorang gadis dikenali dengan nama Isabella Guzman telah kembali menjadi perhatian netizen. Lebih-lebih lagi, orang ramai menonjolkan kisah keji Isabella kerana membunuh ibu kandungnya sendiri.

Wanita ini dengan nama penuh Isabella Yun Mi Guzman membunuh ibu kandungnya, Yun Mi Hoy, dengan cara yang mengerikan. Dia membunuh ibunya dengan 151 tikaman di wajah dan leher.

IKLAN

Kejadian itu berlaku pada 28 Ogos 2013. Isabella membunuh ibunya ketika dia baru berusia 19 tahun. Pada jam 9.30 malam waktu tempatan, Yun Min Hoy pulang dari tempat kerja.

Wanita berusia 47 tahun itu terus menuju ke bilik air. Tetapi tidak lama selepas Ryan Hoy, suami Yun Min Hoy, terdengar suara memukul dan menjerit dari isterinya.

Ryan, yang segera bergegas ke tingkat atas, mendapati Isabella menyekat laluan ke pintu bilik mandi. Ryan, yang melihat darah mengalir dari balik pintu bilik mandi, segera menghubungi polis.

Selepas dua jam, polis tiba dan mendapati Yun Mi Hoy berlumuran darah setelah dipukul dengan kayu besbol. Polis juga menemui wajah Yun Mi Hoy dengan luka yang cukup besar.

Yun Min Hoy dinyatakan mati di tempat itu sekitar jam 22.38 waktu tempatan.

Setelah membunuh ibunya, Isabella segera melarikan diri ke pasar mini berhampiran rumah. Dia membersihkan kesan darah yang pada tubuhnya. Malah dia berbohong kepada pemilik pasar mini itu dengan mengaku telah diperkosa.

Isabella  juga meminta izin pemilik pasar ini itu untuk mencuci rambutnya di singki dan menukar pakaiannya. Dia juga meminta pemilik pasar mini itu untuk tidak melapor kepada polis.

Walaupun begitu, polis akhirnya berjaya menangkap Isabella yang merupakan suspek utama. Isabella itu ditangkap 16 jam selepas pembunuhan itu.

Yang membuat kisah ini begitu mendapat perhatian adalah bahawa semasa perbicaraannya, Isabella didapati tidak bersalah dan tidak dipenjarakan. Selain itu, senyuman Isabella di dalam mahkamah menjadi perhatian. Dia tersenyum seperti tidak bersalah.

Ini kerana Isabella dinyatakan mengalami gangguan mental. Akibatnya, dia dihantar ke Hospital Kerajaan di Pueblo untuk mendapatkan ubat dan rawatan psikiatri.

IKLAN

Berdasarkan maklumat Doktor Richard Pounds, doktor yang merawat, Isabella didiagnosis menghidap paranoia skizofrenia.

Dikatakan bahawa Isabella sering menatap ke ruang kosong, bercakap dengan dirinya sendiri walaupun tidak ada orang lain yang tertawa pada dirinya sendiri.

Doktor juga mendedahkan bahawa Guzman telah berdelusi bahawa Yun Min Hoy bukan ibu kandungnya. Dia mengatakan Cecela adalah wanita yang dianggap sebagai ibu kandungnya.

Isabella yakin bahawa dia akan membunuh Yun Min Hoy untuk menyelamatkan dunia. Kerana kejadian ini, Isabella berkemungkinan berada di hospital jiwa seumur hidupnya.

Peguam Daerah Kehakiman ke-18, George Brauchler, mengatakan Isabella akan tetap berada di sana sehingga dia tidak lagi menjadi ancaman kepada orang ramai dan dirinya sendiri.

[Sumber Dailymail]