Sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan di negara kita, Ramai di antara kita menghabiskan masa mencuba benda baru di rumah seperti membuat dalgona coffee, mencuba resepi-resepi baharu, dan sebagainya. Tetapi ianya agak berbeza di Jepun, apabila seorang artist Jepun bernama Manami Sasaki yang telah menemui hobi baru semasa kuarantin iaitu toast art atau seni roti bakar. Anda sudah tentu rasa tidak sabar ingin melihat hasil seni roti bakar beliau bukan? Stay tune guys!

Mengapa Roti Bakar? 

Menurut laman VOUGE, Sasaki menyatakan bahawa roti adalah makanan yang beliau makan setiap hari sejak lahir, jadi mengekspresikannya pada roti bakar adalah satu perkembangan semula jadi.

IKLAN
via @sasamana1204

Memperkenalkan Budaya Jepun

Sasaki menyatakan bahawa sebilangan besar subjek yang beliau lukis pada roti berasal dari budaya Jepun. Oleh kerana 80 peratus pengikutnya di laman Instagram adalah antarabangsa, Sasaki terdorong untuk memperkenalkan budaya Jepun.

via @sasamana1204

Mengambil Masa Sekitar Tiga Jam Untuk Siap

Setiap seni roti bakar yang dilakukannya, memerlukan masa sekitar tiga jam untuk dilakukan dari proses awal sehingga akhir. Setelah memikirkan konsep yang ingin dilakukan, Sasaki akan berjalan ke pasar raya untuk membeli bahan-bahan yang diperlukan.

via @sasamana1204

Kecewa Jika Tidak Memikirkan Konsep

Beliau akan memastikan setiap karya yang dihasilkan rasa sangat sedap. Manami Sasaki menyatakan bahawa jika beliau tidak memikirkan sesuatu konsep, beliau akan merasakan waktu sarapannya sangat mengecewakan. Hal ini akan membuatkan beliau akan sentiasa berfikir konsep yang diinginkan pada seni roti bakar.

via @sasamana1204