Papan pemotong merupakan alatan wajib yang perlu ada di dapur. Di pasaran, pelbagai jenis papan pemotong dengan reka bentuk dan juga bahan papan pemotong yang dijual. Berikut adalah tip pemilihan papan pemotong dan cara menjaganya dengan betul menurut halaman Rasa.

Mengetahui Jenis Papan Pemotong

via Kuber Industries

Terdapat pelbagai jenis papan pemotong, ada yang diperbuat daripada kayu, plastik, silikon dan juga sebagainya. Sebaiknya pilihlah papan pemotong yang diperbuat daripada plastik kerana ianya lebih murah, ringan dan senang untuk dijaga.

IKLAN

Mempunyai Papan Pemotong Yang Berasingan

via NYC

Pastikan anda mempunyai papan pemotong yang berbeza untuk setiap bahan di dapur. Asingkan mengikut bahan kering dan juga bahan basah. Ini kerana jika anda tidak mengasingkan papan pemotong, ini dapat mencegah daripada berlakunya peralihan bakteria dari satu bahan ke bahan yang lain lebih tinggi.

Membersihkan Papan Pemotong Dengan Betul

via Business Insider

Menurut halaman Rasa, setelah menggunakan papan pemotong, pastikan membasuh dan mencucinya dengan betul sejurus sahaja menggunakannya. Bersihkan dengan air panas ataupun air bersih bersama sabun, bilas dan keringkan.

Selalu Menukar Papan Pemotong

via Homesphere

Elakkan papan pemotong daripada menjadi hitam dan haus. Jika perkara ini berlaku, ini menunjukkan bahawa papan pemotong anda telah sampai tempoh luput dan perlu diganti. Sebaiknya selalu menggantikan papan pemotong kerana bakteria mudah merebak melalui papan pemotong.

Jadi untuk menjaga kebersihan makanan anda, pastikan penjagaan papan pemotong adalah perkara paling utama yang perlu dititikberatkan.