Suasana pilu dan penuh sayu menyelubungi dewan di Putrajaya International Convention Centre (PICC) Putrajaya apabila pelbagai perkongsian dibuat bagi mengenang perjalanan seni dan kenangan bersama salah seorang peserta Big Stage 2020, Allahyarhamah Sandra Dianne,26 sebelum menghembuskan nafas terakhirnya pada Jumaat lalu.

Suasana Hiba Di PICC

Konsert minggu kelima yang dijadualkan berlangsung di PICC telah ditukar kepada Konsert Tribute #SandraDalamKenangan. Pelbagai perkongsian suka duka rakan-rakan seperjuangan telah dikongsi termasuk menjemput beberapa penyanyi yang bersahabat baik dengan Allahyarham seperti Neeta, Wani Kayrie dan Sufi Rashid.

IKLAN

Bukan sahaja tiada tepukan sepanjang konsert berlangsung bagi menghormati pemergian Allahyarhamah, malah beberapa klip video dan foto pelantun Hey Kau ini telah dikongsi di skrin besar sekaligus membuatkan kebanyakan mereka yang hadir di PICC mengalirkan air mata.

Alif Dan Sherry Gagal Menahan Sebak 

Buat pertama kalinya juga, penonton dan jemputan di konsert itu menyaksikan pengacara Big Stage 2020, Alif Satar dan Sherry Alhadad gagal menahan perasaan sebak apabila mendengar lagu terbaharu Allahyarhamah Sandra berjudul Tulus telah didendangkan oleh Neeta sendiri.

Trending di laman Twitter, rata-rata peminat dan warganet turut terkesan menonton pelbagai singkapan dalam malam tribute serta mendoakan roh Allahyarhamah ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Membuat persembahan pada malam itu, juri tetap iaitu Dayang Nurfaizah dan Faizal Tahir membuka serta menutup tirai malam #SandraDalamKenangan dengan lagu dendangan masing-masing.

Terdahulu, pada Jumaat 11 September 2020 Sandra atau nama sebenarnya Alessandra Dianne Ampuria menghembuskan nafasnya yang terakhir pada jam 1 pagi setelah beberapa hari bertarung nyawa akibat kemalangan ketika dalam perjalanan ke PICC bagi menjalani latihan konsert minggu keempat. Jenazah Allahyarhamah telah selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kauluan, Sabah sekitar jam 5.45 petang.