Strok adalah keadaan dimana fungsi otak akan berubah akibat daripada penyumbatan atau pecahnya saluran darah. Tanpa bekalan darah dan oksigen yang cukup, sel-sel dari bahagian otak yang terkena akan mula mati. Ini akan mengakibatkan perubahan kepada kemampuan pesakit untuk berfungsi atau bergerak secara normal. Tahap strok yang berlaku bergantung kepada tahap kerosakan otak. Strok juga sering disebut sebagai ‘serangan otak’ untuk membezakannya dari serangan jantung.

via asuransi365.com

Serangan strok boleh terjadi secara mengejut dan tiba-tiba, membuatkan orang merasa panik dan sangat sakit bagi penghidapnya. Strok boleh mengancam nyawa dan ia sebenarnya harus diberi rawatan dengan kadar segera. Untuk itu, mari kita kenali 4 tanda-tanda awal gejala strok yang dikenali sebagai FAST untuk singkatan dari Face-Arms-Speech-Time. Tanda-tanda dan gejala strok adalah berbeza-beza dari satu individu ke individu yang lain, tetapi biasanya ia akan terjadi secara tiba-tiba.

Mari kita lihat penjelasannya!

IKLAN

Face (Wajah)

via WordPress.Com

Lumpuh boleh terjadi pada sebelah wajah sahaja. Kita dapat melihatnya ketika penghidap tersenyum, hanya sebelah sudut bibir sahaja yang akan naik dan sebelah mata akan kelihatan seperti terkulai ke bawah. Bezakan ini dari kelumpuhan sebelah muka Bell’s Palsy.

Arms (Lengan)

via amongguru.com

Cuba minta orang yang disyaki terkena strok lengan untuk mengangkat tangannya. Dicurigai strok kerana mereka tidak akan dapat mengangkat salah satu atau kedua-dua tangan kerana lengan mereka sudah lemah. Lengan juga akan mengalami kebas dan kesemutan.

Speech (Bercakap) 

Gangguan ketika bercakap yang terjadi secara mendadak adalah salah satu gejala yang paling ketara bila terkena strok. Pesakit tiba-tiba tidak mampu untuk bercakap dengan lancar seperti biasa dan tersekat-sekat atau bahkan tidak dapat bercakap sama sekali walaupun dia dalam keadaan yang sedar.

via blogspot.com

Time (Masa)

Setiap saat sangat berharga. Jadi sekarang adalah masa untuk memanggil atau membawa pesakit untuk mendapatkan rawatan sesegera mungkin apabila anda sudah melihat beberapa gejala seperti yang tersenarai diatas.

Sangat penting bagi kita untuk selalu mengingati akan tanda-tanda strok terutamanya jika anda tinggal bersama dengan orang-orang yang berisiko tinggi untuk terkena strok seperti orang tua, penghidap diabetes mellitus atau tekanan darah tinggi. Ini adalah bagi mengelakkan daripada terkena kecacatan atau lebih teruk lagi kematian akibat strok.