Bawa Jamban Sendiri? Ini 5 Tabiat Pelik Kim Jong-un Ketika ‘Traveling’

Mesti Baca

Antara 5 Pasangan Selebriti Yang Menjalankan Perniagaan Bersama

Menjadi seorang selebriti bukan sahaja dapat meraih populariti malahan dapat memasarkan produk sendiri pada peminat dan meraih jualan tanpa...

5 Selebriti Hollywood Ini Kongsi Kisah Mereka Hadapi Sexism

Isu sexism , prejudis atau diskriminasi jantina bukan sahaja berlaku terhadap wanita biasa, malah selebriti wanita juga turut mengahadapi...

‘Tiada Yang Mampu Beli’- Aliff Syukri Jual Rumah Berharga RM6 Juta

Usahawan kosmetik terkenal, Dato Sri Aliff Syukri menerusi hantaran di Instagram nya memaklumkan ingin menjual kediaman mewahnya di Pavilion...

Siapa saja tak kenal dengan pemimpin utama Korea Utara ini. Jika kebanyakkan ketua negara di dunia ini terkenal kerana sumbangannya, namun lain pula jadinya kepada Kim Jong-un. Sudah tentu yang menjadi perhatian adalah tabiat anehnya sepanjang bergelar presiden.

Kim mempunyai prosedur khas ketika melakukan perjalanan atau melancong ke luar negara. Namun, ternyata Kim Jong-un mempunyai beberapa permintaan pelik ketika melakukan perjalanan.

Semasa menjadi pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un jarang melakukan lawatan rasmi ke luar negara. Pada tahun 2018, dia mengadakan beberapa pertemuan dengan sejumlah pemimpin negara, termasuk Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in dan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump.

Berikut adalah ringkasan lima tabiat pelik yang dilakukan oleh Kim Jong-un ketika dalam perjalanan.

 

Bawa Mesin Buat Mee Sendiri

Dalam pertemuannya dengan Presiden Korea Selatan beberapa waktu yang lalu, Kim diketahui membawa mesin membuat mee dan tukang masak yang diterbangkan dari Korea Utara ke Korea Selatan.

Mesin pembuatan mee khas akan digunakan untuk membuat naengmyeon, hidangan soba sejuk Korea Utara. Menurut Vice News, makanan itu disiapkan oleh ketua chef di Okryu-gwan, sebuah restoran terkenal di Pyongyang. Ini dilakukan demi menyajikan hidangan khas dalam bentuk naengmyeon.

Landasan Udara Peribadi

Kim tidak akan menggunakan landasan kapal terbang awam untuk kegunaan peribadinya. Kim Jong-un dilaporkan telah membina lima landasan udara peribadi untuk penerbangan peribadinya. Lapangan terbang ini juga berlaku untuk perjalanan negara. Lima landasan udara berada di sebelah beberapa istana Kim dan stesen kereta api peribadi.

Agar lebih selesa dan menjimatkan masa, majoriti pemimpin besar melakukan perjalanan melalui udara, atau kapal terbang. Namun, pemimpin Korea Utara memilih kereta api peribadi sebagai tempat penginapannya.

Lebih suka menaiki kereta api anti peluru persendirian daripada kapal terbang

Kebiasaan unik ini sama persis dengan ayah dan datuk Kim Jong-un, yang lebih suka menggunakan kereta api kalis peluru. Setiap kali Kim melakukan perjalanan, seperti yang dilakukannya ke China beberapa waktu yang lalu, tiga gerabak diperlukan, iaitu gerabak keselamatan di bahagian depan, gerabak Kim Jong-un, dan gerabak belakang untuk pengawal dan bekalan.

Setiap keretapi sangat selamat, seperti gerabak Kim mempunyai ketahanan ditembus peluru Kim, dan kereta api hanya mempunyai kelajuan 60 km per jam.

Kereta Diiringi oleh 12 Pengawal

Sebagai satu bentuk keselamatan, biasanya kereta presiden akan dijaga ketat oleh escort polis ataupun sebuah pasukan keselamatan yang lain. Namun, pemandangan berbeza dilihat ketika Kim Jong-un mengunjungi Korea Selatan.

Seramai 12 pengawal, berpakaian lengkap dan kasut hitam, mengiringi kenderaan di mana Kim Jong-un berada. Perarakan terus berjalan dalam formasi yang sempurna, walaupun kereta itu memandu di sekitar jalan.

Tandas Peribadi Mudah Alih

Nampaknya, Kim Jong-un tidak menggunakan tandas awam ketika dia dalam perjalanan, dan lebih suka menggunakan tandas peribadi seperti yang disebut oleh Lee Yun-keol, bekas anggota unit Komando Pengawal Korea Utara.

Kim Jong-un akan membawa tandas peribadinya terus dari negaranya, Korea Utara.

“Daripada menggunakan tandas awam, pemimpin Korea Utara memiliki tandas peribadi yang mengikutinya ketika dia melakukan perjalanan,” kata Lee kepada Washington Post.

Lee mengatakan bahawa najis Kim Jong-un tidak boleh dibuang, kerana ia mengandungi status atau maklumat mengenai kesihatannya. Oleh itu, dia menggunakan tandas mudah alih peribadi semasa perjalanan.

Pada tahun 2015, agensi berita Korea Selatan DailyNK melaporkan bahawa bilik mandi khas dibina di salah satu kereta yang digunakan oleh konvoi kenderaan perisai oleh Kim Jong-un.

[Sumber INDEPENDENT]

Terkini

Curi Perhatian! 5 Selebriti Hollywood Memakai Gaun Pengantin Sewaktu Di Karpet Merah

Apabila mencari penampilan yang sempurna sewaktu di karpet merah, selebriti kebiasaannya akan memilih custom atau designer gowns. Kadangkala, sesetengah...

Artikel Berkaitan