Baru-baru ini tular di media sosial mengenai dua buah video yang dimuatnaik oleh personaliti media sosial Eira Azira yang mana mengecam tindakan sebuah restoran kononnya seperti menghalaunya dan turut mengecam seorang netizen dikenali sebagai Suharnizan Md Sidek.

Hanya Kerana Komen 

Dalam video mengecam Suharnizan, isu tersebut tercetus apabila wanita itu meninggalkan komen bertanyakan sesuatu pada Eira.

“live masak, live makan-makan, letak produk kurus, boleh kurus ke?’ komennya menerusi video secara ‘live’ yang dikongsikan rakannya di laman Facebook.

Berang dengan komen tersebut, Eira dipercayai telah mengeluarkan kata-kata kesat termasuk memaparkan gambar dan anaknya tanpa pengetahuan serta kebenaran Suharnizan. Selepas Eira teruk dikecam oleh warganet gara-gara tindakannya itu, dia memuat naik satu lagi hantaran terbaharu memohon maaf kepada Suharnizan.

Betina Puaka yang akan merosakkan masyarakat.

Allahu… Makcik Kiah pulak yang mengucap panjang bila tengok perangai pompuan ni.. tu pun tak sampai 2 minit Makcik Kiah tengok.. tak sanggup nak tengok sampai habis dia kutuk, maki, hina, bodyshaming, cyberbully kepada follower dia yang cuma bertanyakan soalan pada dia. Habis sampai family orang yang bertanya tu pun diaibkannya.Ini ke idola yang diagung-agungkan oleh followers dia? Kalau macam ni punya gaya la yang hangpa bangga-banggakan dan dibiarkan semakin membiak Makcik Kiah boleh dapat bayangkan makin rosak dan hancur la peribadi dan akhlak anak cucu cicit dan generasi kita seterusnya nanti. Allah Allah..memang padanlah makcik kedai 35 tu tinggikan suara dengan dia.. orang jenis macam ni kalau dia datang pun tak kan membawa kepada rezeki yang diredhai Allah, silap-silap kena laknat dan tak diberkati Allah.Mohonlah kepada keluarga atau sedara mara orang yang dia maki tu buat laporan #PDRM #pdrmmalaysia dan #skmm keatas jenayah cyberbully yang sangat menjengkelkan dilakukan oleh perempuan ni supaya dapat diambil tindakan dan membendung budaya/amalan yang sangat memberikan kesan negatif kepada masyarakat Malaysia ini.Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police )

IKLAN

Posted by Makcik Kiah on Sunday, September 13, 2020

Ambil Tindakan Undang-Undang 

Biarpun telah memohon maaf, namun menerusi laporan Harian Metro, Suharnizan telah membuat laporan polis dan mengambil tindakan undang-undang susulan daripada kecaman tersebut.

Berlakon sedih dan memohon maaf atas kepuakaan mulutnya dan jenayah cyberbully serta body shaming yang dia lakukan

Maaf itu orang boleh terima tetapi ianya tidak bermakna kesalahan jenayah itu dilepaskan.. kejahatan mulutnya yang lancang itu bukan sahaja membangkitkan kemarahan orang ramai, malah telah memberikan kesan yang buruk dan meninggalkan trauma yang berpanjangan terhadap mangsa-mangsanya. Kesalahan jenayah mesti diberikan hukuman sebagai pengajaran dirinya dan orang ramai.Kalau semua kesalahan jenayah memfitnah, cyberbully dan body shaming itu cukup sekadar dengan hanya membuat pemohonan maaf (entah ikhlas ke tidak) baik mansuhkan je la akta-akta yang ada tu.Maaf..Tiada maaf bagimu selagi kesalahan jenayah itu tidak diadili dan dihukum dengan seadilnya.

Posted by Makcik Kiah on Monday, September 14, 2020

Mewakili Suharnizan, peguamnya iaitu Mohd Rasheed Hassan berkata, walaupun terdapat permohonan maaf yang dibuat ‘influencer’ itu, namun isu ‘body shaming’ boleh didakwa mengikut Seksyen 233 (1)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan tindakan itu dibuat anak guamnya secara langsung bertujuan memberi pengajaran.

IKLAN

“Perkara ini perlu dijadikan pengajaran terutama kepada sesiapa saja di media sosial yang melakukannya.

“Jangan selamba cakap, perlu berfikir dulu sebelum mengatakan sesuatu di laman sosial sebab undang-undang itu ada. Perkara ini memberi kesan kepada mangsa.

“Memang nampak dia ada buat permohonan maaf melalui FB, tapi saya rasa makian yang dibuat pada klien saya adalah lebih lapan minit.

“Kalau dia nak minta maaf, kita akan sediakan skripnya termasuk pengakuan tidak akan buat lagi, tidak akan mengatakan benda negatif terhadap klien kami, tuntutan ganti rugi dan sebagainya.

“Kalau perkara itu boleh dipersetujui atau ‘make an offer’ untuk kita selesaikan luar mahkamah.

“Tapi kalau dia senyap, kita boleh cari dia atau kalau tidak, kita terpaksa berjumpa di mahkamah,” katanya.

Dia siap cabar lagi tuu 🤦🏼‍♂️

"Sebelum nak saman malu tu pi dulu baca akta-akta saman malu supaya hangpa tu clear. hang tu sapa, aku ni sapa. Saman malu hanya boleh digunakan untuk orang yang ada nama" – Eira AzieraP/s : untuk rujukan peguam-peguam mangsa buli siber

Posted by Makcik Kiah on Tuesday, September 15, 2020

Difahamkan, dalam masa yang sama, pihaknya turut meminta Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengambil tindakan sewajarnya.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry