Seorang ahli politik dan hartawan dari Thailand, Tambon Prasert, 60, menjadi perhatian kerana pengakuannya memiliki 120 isteri. Memetik dari Eva.vn, pengakuan Tambon bermula ketika seorang wartawan bertanya tentang hubungan rumah tangganya.

Ketika itulah Tambon akhirnya mengaku mempunyai 120 isteri. Sebenarnya, poligami di Thailand dilarang.

IKLAN
VIA Eva.vn

“Saya mempunyai 120 isteri dan 28 anak lelaki dan perempuan,” katanya.

Dalam kisahnya, Tambon mengatakan bahawa perkahwinan pertamanya pada usia sangat muda iaitu 17 tahun. Isteri pertamanya berumur 1-2 tahun lebih muda darinya.

“Selepas saya berkahwin dengan wanita lain. Kebanyakan mereka adalah wanita yang lebih muda dan mereka semua di bawah 20 tahun. Saya tidak suka yang lebih tua,” sambungnya.

Dari perkahwinan ini, dia mempunyai tiga orang anak. Lama kelamaan, Tambon, yang menjadi usahawan dalam sektor pembinaan yang berjaya, mempunyai kebiasaan yang unik untuk membina setiap rumah di kawasan yang dikunjungi.

Dia juga akan berkahwin dengan wanita dari kawasan itu. Jadi, anda boleh mengatakan bahawa dia mempunyai seorang isteri di berbagai tempat di Thailand.

“Saya seorang kontraktor jadi setiap kali saya membina rumah, saya mempunyai isteri di sana. Saya sayang mereka semua dan mereka mencintai saya,” katanya.

Walaupun mempunyai ramai isteri, Tambon mengakui bahawa dia selalu bersikap adil dengan kesemua 120 isterinya dan mendakwa bahawa dia selalu meminta izin isteri-isterinya jika mahu bernikah lagi.

“Tidak ada yang mengeluh. Mereka semua menerima situasi ini dan mereka tidak pernah bertengkar. Saya menghargai mereka kerana dalam setiap perkahwinan, saya meminta izin ibu bapa mereka untuk berkahwin. Saya berkahwin dengan mereka dengan adakan pesta yang meriah,” jelasnya.

VIA Eva.vn

Walaupun mempunyai 120 isteri dan 28 anak, Tambon mengakui bahawa dia tidak pernah menghadapi masalah dalam hidupnya. Dia juga mengatakan bahawa dia dapat memenuhi semua keperluan 120 isterinya dan 28 anaknya.

“Sekiranya mereka tidak mempunyai rumah, saya pasti akan membina rumah untuk mereka dan menyelesaikan semuanya sehingga semua orang akan gembira,” katanya.