Roti merupakan salah satu makanan yang wajib ada dalam kabinet dapur. Dengan roti pelbagai jenis juadah yang boleh dibuat. Tetapi seringkali menjadi masalah apabila roti mudah berkulat serta tidak tahan lama.

Berikut adalah petua yang perlu di amalkan untuk elak roti dari berkulat dan tahan lama menurut laman Instagram masak30menit.

IKLAN

Simpan Di Dalam Bekas Berpenutup Dan Kedap Udara

via The Kitchen

Roti yang terdedah dengan suhu bilik selalunya tidak tahan lama dan mudah berkulat. Ini kerana roti terdedah dengan kelembapan yang terdapat di sekitarnya. Jadi sebaiknya simpan roti di dalam bekas berpenutup dan kedap udara.

Simpan Menggunakan Kerajang Alumunium

via Sorted Club

Menurut laman Instagram masak30menit, salah satu cara untuk memastikan roti tahan lama dan tidak mudah berkulat adalah dengan membalut roti dengan menggunakan kerajang alumunium dan menyimpannya di dalam peti.

Elakkan Menyimpan Di Dalam Peti Sejuk

via Twimg

Menyimpan roti di dalam peti sejuk tanpa membalut adalah salah satu tindakan yang wajib di elakkan. Kelembapan yang terdapat di dalam peti sejuk dapat menyebabkan roti mudah berkulat. Di samping itu juga, sifat roti yang mudah menyerap bau boleh menyebabkan rasanya terjejas.

Jangan Memakan Roti Yang Berkulat

via Women Talk

Sekiranya roti sudah tamat tempoh dan ada tumbuh kulat, jangan sesekali memakan bahagian putih yang tidak tumbuh kulat. Ini kerana bakteria dan kuman yang terdapat pada roti akan membahayakan kesihatan anda.

Jadi untuk anda yang membeli roti, petua penyimpanan ini dapat diamalkan supaya roti tahan lama dan tidak mudah tumbuh kulat.