Sekiranya anda adalah penghidap penyakit asid refluks, anda harus menitik beratkan posisi atau cara anda tidur. Kedudukan tidur yang salah sebenarnya boleh menyebabkan asid dalam perut akan naik, salah satunya ialah posisi tidur yang menghadap atau mengiring ke kanan.

Asid refluks adalah satu keadaan dimana asid di dalam perut mengalami refluks dan naik semula ke dalam saluran esofagus. Sebagaimana yang kita tahu, saluran makanan bermula dari mulut, kemudian masuk ke dalam saluran esofagus dan seterusnya masuk ke dalam perut. Di dalam perut, jus gastrik akan dirembeskan untuk mencerna makanan. Jus gastrik ini mengandungi asid hidroklorik yang berfungsi untuk membunuh kuman di dalam perut.

IKLAN
via holisticlivingtips.com

Penyakit asid refluks yang selalu terjadi dan dibiarkan berlanjutan boleh menyebabkan ia berubah menjadi penyakit yang lebih kronik yang disebut sebagai penyakit gastroesophageal reflux (GERD).

Tahukan anda mengapa gejala asid refluks ini akan bertambah buruk pada waktu malam? Ini adalah kerana pada siang hari, badan akan lebih tegak dan graviti akan membantu mengembalikan asid perut yang telah naik kembali ke perut dengan lebih cepat dan lancar.  Ia berbeza ketika kita tidur pada waktu malam. Semasa berbaring, air liur kurang dan proses menelan juga menjadi lambat dan ini akan membuatkan proses refluks kembali ke perut akan menjadi lebih sukar.

Oleh itu, dengan mengkaji kedudukan tidur yang baik bagi orang yang mengalami asid refluks  dapat dicegah. Terutamanya bagi yang selalu terjadi pada waktu malam. Jadi, jom kita tengok posisi tidur yang disyorkan bagi mencegah asid refluks ini dari terjadi.

Posisi Tidur Mengiring Ke Kiri

via happbless.com

Oleh kerana kedudukan perut berada di sebelah kiri, kedudukan lower esophageal sphincter (LES) juga akan lebih tinggi, yang boleh menyukarkan asid refluks pada perut. Walaupun asid perut mencapai LES, graviti akan memudahkannya kembali ke perut.

Selain itu, gejala asid refluks yang berlaku ketika anda tidur disebelah kiri anda cenderung lebih ringan dan kurang kerap jika dibandingkan dengan tidur secara mengiring ke sebelah kanan.

Oleh itu, tidur di sebelah kiri anda adalah posisi tidur yang sangat baik dan optimum bagi orang yang mengalami asid refluks dan GERD.

Tidur Dengan Kedudukan Kepala Lebih Tinggi

via Masrawy

Penyelidikan menunjukkan bahawa posisi tidur dengan mengangkat kepala agar lebih tinggi daripada kedudukan badan mempunyai kebaikan seperti berikut:

  • Mengurangkan kekerapan terjadinya refluks.
  • Membantu mengembalikan asid refluks ke dalam perut dengan lebih lancar dan cepat.

Namun, posisi tidur yang terbaik adalah dengan menggabungkan kedua-dua posisi ini secara optimum bagi mencegah terjadinya asid refluks.

Selain dari posisi tidur bagi mengelakkan terjadinya asid refluks, anda juga perlu hindari dari makan dekat dengan waktu tidur.