Sebenarnya, dibolehkan memelihara anjing bagi orang Islam untuk tujuan tertentu seperti menjaga ternakan atau memburu. Namun haram untuk dijadikan haiwan peliharaan di rumah untuk bermanja-manja dan dibelai-belai. Mana tidaknya, air liur anjing itu sendiri tidak bersih dan hanya boleh hilang setelah disucikan dengan tanah sebanyak 7 kali.

Tetapi nampaknya, sebilangan artis Muslim berikut tidak mempedulikan hal ini dan masih menyimpan dan mencintai anjing sebagai haiwan peliharaan mereka. Siapa artis ini? Lihat senarai berikut.

IKLAN

8Krisdayanti

Krisdayanti juga memiliki anjing peliharaan jenis poodle. Bukan hanya satu, bekas isteri Anang Hermansyah ini memiliki dua ekor sekaligus, iaitu coklat dan putih. Krisdayanti pernah berkongsi foto berjalan-jalan dengan anjingnya.

7Luna Maya

Luna Maya mempunyai dua anjing peliharaan berwarna hitam dengan nama Jelly dan Bobbalola. Di Instagramnya, Luna beberapa kali menunjukkan momennya ketika bermain dengan anjing.

6Irish Bella

Sebelum berkahwin dengan Ammar Zoni, Irish Bella juga pernah dikecam kerana memelihara anjing. Hal ini terjadi setelah Irish mengambil gambar dengan anjing poodle. Tetapi sekarang, Irish Bella telah memutuskan untuk memakai tudung, tetapi belum diketahui apakah dia masih memiliki anjing atau tidak.

5Davina Veronica

Pelakon dan model, yang memeluk Islam pada tahun 2003 ini memang dikenali sebagai artis yang sangat menyayangi kepada haiwan. Selain memelihara anjing, Davina Veronica juga merupakan salah satu pengasas tempat perlindungan penyelamatan haiwan domestik, terutama untuk anjing dan kucing, yang diberi nama Garda Satwa Indonesia.

4Rina Nose

Setelah berkahwin dengan Josscy, Rina Nose juga memutuskan untuk memelihara anjing. Bukan hanya satu tetapi dua iaitu Pumpkin dan Popcorn. Dia juga membuat akaun Instagram khas untuk anjingnya.

3Sophia Latjuba

Rasa sayang Sophia Latjuba terhadap haiwan tidak dapat diragui. Bekas kekasih Ariel NOAH ini malah mengatakan bahawa anjing adalah haiwan kegemarannya. Menurut Sophia, anjing mempunyai etika kerja yang baik.

IKLAN

2Nabila Syakieb

Selain daripada hobi menunggang kuda, Nabila Syakieb juga minat untuk memelihara anjing. Di rumahnya, Nabila Syakieb mempunyai beberapa ekor anjing, seperti doberman, dan toy poodle . Sebenarnya, anak-anak Nabila Syakieb sangat menyayangi anjing yang dipelihara.

1Al Ghazali

Baru-baru ini Al Ghazali telah berkongsi gambar dengan anjing peliharaannya yang bernama Jude. Anak lelaki Maia Estianty dan Ahmad Dhani ini nampaknya sangat menyayangi Jude sehingga dia memanggilnya sayangku. Setelah mendapat kecaman, Al Ghazali dengan bijak menjawab dengan mengatakan bahawa dibolehkan menggosok kepala anjing itu asalkan tidak mengenai air liur anjing itu.