Sekitar tahun 2004, Apple mula menggunakan nama di penghujung “mini” dalam produk mereka, iaitu melalui iPod mini generasi pertama.

Kemudian diikuti oleh sebilangan produk mini iPad dan Mac mini pada tahun-tahun berikutnya.

Kini, ada berita bahawa Apple akan kembali menggunakan kata “mini” untuk salah satu produk terbarunya, iaitu iPhone 12.

IKLAN

iPhone 12 Mini dilaporkan akan diperkenalkan bersama dengan barisan iPhone 12 yang lain. Ini didedahkan oleh pembocor gadget terkenal di Twitter dengan nama akaun @l0vetodream. Menurutnya, iPhone 12 akan hadir dalam empat varian, iaitu iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, dan iPhone 12 Pro Max.

Seperti namanya, iPhone 12 mini dikatakan mempunyai skrin terkecil di antara tiga model iPhone 12 yang lain, iaitu 5.4 inci. Sebagai ilustrasi, layarnya juga lebih kecil daripada iPhone 11 Pro, yang berukuran 5.8 inci.

Kemudian, iPhone 12 dan iPhone 12 Pro dikatakan mempunyai skrin dengan diagonal 6.1 inci, sementara iPhone 12 Pro Max diduga sebagai varian terbesar dengan ukuran 6.7 inci.

Tidak pasti sama ada berita mengenai penamaan dan ukuran skrin iPhone 12 itu tepat atau tidak. Walau bagaimanapun, jika ia menjadi kenyataan, iPhone 12 mini akan menjadi telefon pintar Apple pertama yang memiliki ciri ini.

Beberapa rumir yang tersebar sebelum ini juga menyebut bahawa Apple sedang menyiapkan 4 varian iPhone 12 dengan saiz skrin yang berbeza. Walau bagaimanapun, nama keempat-empat iPhone itu belum dipastikan.

[SUMBER GSMARENA]