Institute of National Remembrance (IPN) membuka arkib yang mengejutkan warga Poland. Kerana dalam arkib yang dimuat naik ke media sosial, IPN mengatakan ada seorang lelaki yang disyaki sebagai anggota perisik Britain bernama James Bond berada di negara mereka pada tahun 1960-an.

Berdasarkan arkib ini, James Bond datang ke Warsaw, Poland pada 18 Februari 1964 sebagai setiausaha arkib bagi Atase Ketenteraan Kedutaan Britain.  Dia terus menarik perhatian pegawai-pegawai di Poland.

IKLAN
VIA www.thefirstnews.com
VIA www.thefirstnews.com

“Kami tahu dia ada di Poland, (sekitar) 1964 dan 1965,” kata pengarah arkib IPN, Marzena Kruk, seperti yang dipetik oleh Reuters.

Selanjutnya, Marzena Kruk juga menggambarkan lelaki ini sebagai ejen perisik bernama James Bond ketika berada di Poland.

” dia menggemari gadis, seperti watak fiksyen James Bond, tetapi tidak ada catatan mengenai Martini,” kata Kruk, merujuk kepada minuman kegemaran agen rahsia 007 dalam buku dan filem.

“Pada bulan Oktober dan November 1964, dia pergi bersama dua pegawai atasan ke wilayah Białystok dan Olsztyn untuk “menembusi kemudahan ketenteraan.”

Dilahirkan di Devon pada tahun 1928, misi Bond pada ketika itu hanya berlangsung kurang dari satu tahun.

IPN berkata: “Pemerhatian terhadap tindakan ejen 007 mungkin tidak disedari, dia mungkin mengatakan bahawa tidak ada peluang untuk memperoleh maklumat berharga.

Nama James Bond sendiri melekat pada watak fiksi yang dibuat oleh penulis Ian Fleming. James Bond digambarkan sebagai seorang anggota perisik yang cerdik berasal dari Britain dengan nama kod 007. Kisah James Bond sendiri diadaptasi ke filem sejak tahun 1962, dan telah diperanankan oleh ramai aktor terkenal seperti Sean Connery, Pierce Brosnan, hingga Daniel Craig.