Sedar ataupun tidak, rupa-rupanya dunia telah menghantar beberapa jenis haiwan di angkasa lepas untuk tujuan kajian dan penyelidikan. Berikut adalah 5 jenis haiwan yang pernah dihantar ke angkasa lepas menurut Discover Wildlife.

1Kura – Kura

via The Vintage News

Pada tahun 1998, pihak Rusia telah menghantar sebuah kapal angkasa bernama Zond 5 yang membawa sebuah kapsul yang terkandung di dalamnya sample tanah dan benih, beberapa ekor cacing dan juga dua ekor kura-kura.

Kura-kura tersebut berjaya mengelilingi bulan dan selepas enam hari pulang ke bumi, kapsul yang membawa pulang kura-kura tersebut dikatakan telah mendarat di tempat yang tidak dirancang. Tapi selepas kapsul itu ditemui semula, mereka mendapati kura-kura tersebut masih hidup.

IKLAN

2Monyet

via Discover Wildlife

Percaya atau tidak, sebanyak 32 ekor monyet pernah di hantar ke angkasa lepas. Monyet pertama yang dihantar bernama Albert II. Tetapi mati akibat impak kegagalan payung terjun semasa memasuki atmosfera bumi.

Menurut Discover Wildlife, setahun kemudian, seekor monyet lain pula yang bernama Albert I menggantikan tempat Albert II, tetapi monyet ini juga mati akibat lemas dalam kapsul semasa melakukan pendaratan ke bumi.

3Anjing

via Discover Wildlife

Sama juga seperti monyet, beberapa ekor anjing juga pernah dihantar ke angkasa lepas dan anjing yang paling terkenal adalah Laika yang dihantar pada tahun 1957. Laika didakwa menjadi haiwan pertama yang berjaya mengelilingi bumi.

Tapi malangnya Laika tidak pernah pulang semula ke bumi. Kerajaan Soviet Union mendakwa Laika masih hidup selama tujuh hari, tetapi laporan lain menyatakan Laika mati akibat overheated selepas 5 jam melakukan pelepasan dari bumi.

4Tikus

via Phyrs

Sebenarnya tikus telah lama digunakan oleh saintis untuk membuat kajian tentang kesan perjalanan angkasa lepas terhadap tubuh manusia. Pihak NASA mendapati tikus lebih mudah untuk menyesuaikan diri dalam keadaan mikrograviti.

Tikus yang pertama dihantar ke angkasa lepas adalah pada tahun 1950, dengan mencapai ketinggian 137km. Walau bagaimanapun, tikus tersebut mati akibat kegagalan payung terjun.

5Ikan

via Aviation

Menurut Discover Wildlife, ikan merupakan hidupan laut pertama yang dihantar ke angkasa lepas. Pada tahun 1973 pihak NASA dikatakan berminat untuk melihat kesan mikrograviti terhadap haiwan yang bergerak secara tiga dimensi di bumi. Bila ikan ni berada di angkasa, didapati mereka berenang secara bulatan dan bukannya secara lurus.

Kini baru kita tahu, selain manusia, banyak lagi haiwan-haiwan lain yang pernah sampai ke angkasa lepas untuk tujuan kajian dan penyelidikan.