Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, nama Maharaja Padmanaph Singh telah menarik perhatian seluruh dunia dek kerana kekayaannya yang luar biasa pada usia yang agak muda. Dia juga diramalkan akan menjadi raja jutawan yang termuda di India.

Bagi anda yang masih belum mengenali Padmanaph Singh yang memegang gelaran Maharaja Sawai Padmanaph Singh, beliau adalah ‘Raja’ Jaipur di sebuah bandar di wilayah barat laut India.

Walaupun bergelar raja, gelaran raja Padmanaph Singh masih tidak diiktiraf secara rasmi di India. Menurut The Guardian, perkara ini berlaku adalah kerana pada awal tahun 1970-an, penggubal undang-undang India secara rasmi tidak lagi mengiktirafkan gelaran monarki untuk negara itu. Walaupun itu yang terjadi, penduduk tempatan masih lagi menghormati gelaran yang dipegang oleh Padmanaph Singh.

IKLAN
via Pinterest

Raja muda yang berusia 22 tahun itu dilaporkan telah mengambil alih takhta pada tahun 2011 ketika datuknya, Sawai Man Singhji Bahadur meninggal dunia. Beliau dianggap sebagai “Maharaja terakhir” kerana beliau juga adalah orang terakhir yang menerima anugerah bagi gelaran tersebut sebelum negara itu berhenti mengiktiraf hak istimewa kerajaan di negara tersebut.

Sebagai anggota kerajaan, Padmanaph Singh sememangnya telah menjalani kehidupan mewah sejak beliau kecil lagi. Maharaja Padmanaph Singh bukan hanya memiliki gelaran Raja dan juga kekayaan tapi juga memiliki wajah yang tampan. Dia juga sering menjadi model untuk fesyen berjenama.

Untuk mengenali dengan lebih lagi tentang raja jutawan termuda ini, mari kita lihat beberapa fakta menarik tentang beliau.

Mendapat Pendidikan Di 4 Negara

via pinterest

Selain dari memegang gelaran raja yang kaya pada usia yang cukup muda, Padmanaph Singh juga pernah belajar di beberapa buah negara.

Dirinya sudah menempuhi alam pendidikan sejak berusia 4 tahun lagi. Pada masa itu, dia mendapat pendidikan di salah satu sekolah berasrama terbaik di India iaitu Mayo College di Ajmer.

Setelah menamatkan pengajian, Mahajara Padmanaph Singh melanjutkan pendidikannya di Millfield School di Somerset, England.

Setelah pulang dari England, lelaki yang digelar ‘Pacho’ itu pergi ke Amerika Syarikat untuk belajar seni liberal di Universiti New York.

Tidak hanya berhenti disitu, Padmanaph Singh juga mempelajari sejarah seni di Universiti Museology and Arts, Rome, Italy.

Hobinya Adalah Sukan Polo

via sparkpr.in

Raja muda ini sangat menyukai dan minat akan sukan polo. Kegemarannya terbukti ketika dia bergabung dalam pasukan Polo India.

Disamping itu, dia juga pernah memenangi Open Polo Club dan diisytiharkan sebagai pemenang termuda dalam pertandingan ini.

Pada usia 20 tahun, dia telah menjawat jawatan sebagai kapten pasukan Polo India pertama di England. Kemudian pada tahun 2018, namanya telah tersenarai dalam Forbes 30 Under 30 kerana kehebatannya bermain sukan Polo.

IKLAN

Kerjaya Dalam Dunia Fesyen

via kompas

Selain menyukai sukan polo, ternyata Padmanabh Singh juga merupakan seorang model dan mempunyai pengalaman dalam dunia fesyen. Maharaja Padmanaph Singh selalu diminta untuk menjadi model bagi pelbagai acara fesyen jenama-jenama terkemuka di dunia. Lelaki berusia 22 tahun itu juga pernah membuat pertunjukan fesyen dan berjalan di atas pentas yang gah untuk jenama Dolce & Gabbana dan Giorgio Armani.

Suka Melancong

via IG

Maharaja Padmanaph Singh juga sangat gemar melancong ke seluruhi negara di dunia terutama ke tempat-tempat yang padanya sangat indah dan cantik. Bagi Padmanaph Singh sendiri, tujuan melancong bukan hanya untuk bersiar-siar tetapi juga dapat mengenali dan belajar dengan lebih dekat akan kepelbagaian budaya di seluruh dunia.

“Orang menganggap saya selalu melancong atau tinggal di luar negara, tetapi sebenarnya saya sangat menyayangi keluarga saya dan sangat mencintai Jaipur.” kata Padmanaph Singh ketika ditemuramah oleh Tatler Thailand.

Mengambil Berat Akan Isu Wanita

Walaupun masih terlalu muda dan kehidupannya juga sentiasa dikelilingi oleh kemewahan dan mempunyai hobi yang mahal, Maharaja Padmanaph Singh sudah memiliki semangat kepimpinan yang sangat baik. Dia sentiasa berusaha melindungi warisan nenek moyangnya dan sentiasa menjadi penyokong pendidikan wanita.

Di samping itu, dia juga banyak belajar mengenai masalah kaum wanita. Kerana perkara inilah yang diperjuangkan juga oleh ibu dan arwah neneknya.

“Saya berasal dari keluarga yang mempercayai hak yang sama untuk wanita. Jika wanita sentiasa diletakkan di bawah dan kita tidak dapat mengatasi masalah itu, maka kita tidak akan boleh pergi jauh.” kata Maharaja Padmanaph Singh lagi.