Kita kini berada dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) “Pemulihan” tetapi sekiranya anda tidak sedar, jumlah kes COVID-19 positif nampaknya berubah-ubah selama beberapa hari terakhir. Sebilangan besar kes berasal dari Sabah dan kes yang pulang dari Sabah ke Semenanjung Malaysia.

Rakyat Malaysia merasa panik dan takut akan perkara ini dan telah berkongsi pendapat mereka di Twitter. Sehingga artikel ini ditulis, PKP 2.0 dan MCO 2.0 menjadi trending Nombor 1 di Twitter.

IKLAN

“Tolonglah kalian semua! Duduk lah rumah kalau tiada keperluan keluar, amalkan kebersihan diri, jarak sosial dan yang paling penting COMMON SENSE. Kita semua tidak mampu untuk PKP 2.0″- tulis salah seorang netizen.

Selain orang ramai yang sedang bekerja, pelajar juga merasakan tekanan, kerana PKP 2.0 memungkinkan mereka harus kembali ke pembelajaran dalam talian. Bukan hanya itu, pengambilan pelajar baru di universiti mungkin juga akan dihentikan.

Sekiranya anda terfikir PKP buat kali ke-2 hanya bermaksud maraton Netflix dan membuat kopi dalgona, anda perlu buka minda anda. Harus ingat, banyak perniagaan tempatan dan pekerja makan gaji yang kehilangan pendapatan mereka semasa PKP. Sehingga hari ini mereka masih berjuang untuk bina semula kewangan untuk terus hidup menyara keluarga.

Kita tidak pasti samada Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 akan berlaku tetapi kita kena terus menjaga diri kita untuk memutuskan rangkaian COVID-19. Pastikan anda memakai topeng dan jarak fizikal anda setiap masa.