Adakah anda masih ingat dengan seorang pak cik yang dikenali dengan nama Uncle David menjual anak patung Pokemon di tepi jalan di sebuah bank di Uptown, Damansara?

Mengejutkan apabila mendapat berita bahawa Uncle David telah meninggal dunia kerana penyakit kronik yang dihidapinya. June Lim, seorang rakan Uncle David , telah berkongsi berita sedih ini di akaun Facebooknya.

IKLAN

Dia menulis, “Uncle David yang kami sayangi, kenangan manis kami dengan anak patung Pokemon. Selamat tinggal, Pak Cik Pokemon. “

Kisah Uncle David pernah menghebohkan media sosial tahun lalu gara-gara seorang pelanggannya mahu membeli 250 anak patung Pokemon, namun tidak muncul. Kerana isu ini menjadi tular, orang awam segera membantunya untuk membeli anak patung tersebut  dengan harga RM10 setiap satu.

VIA Says
VIA Says
VIA Says

Ada yang sanggup datang dari jauh seperti Puchong dan Klang semata-mata untuk membeli patung-patung tersebut.

Kisah menyentuh hati ini turut mendapat perhatian dari media antarabangsa seperti Buzzfeed dan BBC! Uncle David kini terkenal di peringkat global.

Sebenarnya, selepas hal ini menjadi tular, Uncle David masih lagi menjual anak patung di tempat yang sama. Malangnya, wabak COVID-19 dan komplikasi kesihatan menjadikannya lebih sukar kerana dia bukan sahaja menderita barah tetapi dia juga tidak boleh bergerak kerana luka di kakinya yang semakin serius, akibat kimoterapi dan diabetes.

Perintah Kawalan Pergerakan juga menghentikan perniagaan anak patung, yang merupakan mata pencariannya. Dia kemudian dimasukkan ke hospital di Ampang kerana masalah jantung.

Semoga Uncle David tenang di sana.

[SUMBER WOB]