Steve Jobs, pengasas Apple, meninggal dunia pada 5 Oktober, sembilan tahun yang lalu. Tak ramai yang tahu tentang kisah peribadi kehidupannya selama ini. Salah satu kisah yang paling menyentuh hati adalah mengenai bapanya, Abdulfattah John Jandali.

Abdulfattah John Jandali VIA Dailymail

Hanya ada satu perkara yang dikehendaki oleh Abdulfattah John Jandali, seorang imigran Muslim dari Syria. Keinginannya adalah kecil iaitu mahu duduk minum kopi dan berbual dengan anak kandungnya, yang tidak sempat dia temui.

Keadaan memaksa Jandali dan ibu kandung Jobs, Joanne Schieble, untuk menyerahkan bayi kecil itu untuk dijadikan anak angkat. Jobs dilahirkan di San Francisco, 24 Februari 1955, dan diambil menjadi anak angkat oleh Paul dan Clara Jobs sejurus selepas dilahirkan. Mereka tinggal di Silicon Valley, kawasan industri elektronik di Amerika Syarikat.

IKLAN
Steve Jobs pada 9 tahun yang lalu meninggal dunia di kediamannya di Palo Alto, California, kerana barah pankreas

Malangnya,  harapan Jandali musnah berikutan kematian Jobs pada 9 tahun yang lalu di kediamannya di Palo Alto, California, kerana barah pankreas. Menurut Dailymail, Jandali mengakui beberapa tahun kebelakangan ini, dia baru saja tahu anaknya merupakan ‘orang besar’ di sebuah syarikat komputer berprestij di dunia.

Walaupun dia benar-benar ingin bertemu, Jandali mengakui bahawa dia tidak berani memanggil Jobs kerana dia bimbang anak kandungnya keliru, menganggap dia mengejar Jobs, yang kini terkenal dan kaya. Jandali berulang kali menghantar e-mel yang mengajaknya bertemu, tetapi tidak pernah dijawab.

“Sekarang, saya tak punya apa-apa lagi untuk dikatakan,” ujar Jandali.

Dengan nada menyesal, Jandali mengakui bahawa dia tidak akan pernah menyerah Jobs kepada keluarga angkat jika keputusan itu ada di tangannya. Keputusan itu dibuat oleh ibu Jobs, Joanne, kerana ayahnya tidak menginginkan menantu imigran Syria.

Joanne terpaksa berpindah ke San Francisco bersama bayinya. Dalam keadaan itu, dia memutuskan untuk melepaskan Jobs. Nampaknya layanan Jobs terhadap ayah kandungnya berbeza dengan ibu kandungnya.

Ini kerana, Jobs menerima ibu kandungnya juga adiknya Mona Simpson, yang bertemu setelah dewasa.  Mona lebih bernasib baik, dia dilahirkan setelah Jandali dan Joanne sah bernikah beberapa bulan setelah Jobs diserah kepada keluarga angkat.

Mona dan Jobs memiliki hubungan yang akrab.  Mona, yang juga pengarang buku terkenal Anywhere but Here, mendedikasikan karyanya untuk Jobs. Dia juga menulis buku lain yang berjudul A Regular Guy yang diilhamkan dari hubungan mereka berdua.

[Sumber DAILYMAIL]