Tak Sedar Akaun WhatsApp Kena Hack? Ini Tanda-tandanya!

Mesti Baca

Ramai orang di Malaysia menggunakan aplikasi pesanan WhatsApp. Oleh kerana jumlah ini ramai, WhatsApp telah menjadi platform sasaran penggodam untuk melakukan kejahatan.

Sebagai info untuk anda, ada beberapa tanda yang dapat diketahui pengguna untuk mengetahui apakah ada pihak tidak bertanggungjawab yang cuba merampas atau hack akaun mereka. Mari kenali tanda-tanda tersebut.

Log keluar (logout) secara tiba-tiba

Akaun WhatsApp yang dihack biasanya akan ada tanda dengan akaun yang tiba-tiba log keluar. Ini kerana WhatsApp tidak sama dengan media sosial lain, yang membolehkan banyak log masuk pada beberapa peranti sekaligus.

Sekiranya peranti lain cuba log masuk ke akaun WhatsApp anda, akaun pada peranti lama akan log keluar secara automatik.

Sekiranya itu berlaku, cubalah segera masuk atau masuk ke akaun WhatsApp anda. Dengan segera masuk semula setelah log keluar, anda dapat menghalang penggodam masuk ke akaun WhatsApp anda terlebih dahulu.

Muncul pemberitahuan yang meminta verifikasi nombor telefon bimbit

Satu tanda bahawa penggodam cuba merampas WhatsApp adalah pemberitahuan yang meminta anda mengesahkan nombor telefon bimbit anda secara tiba-tiba. Pemberitahuan muncul bersama dengan dua pilihan, iaitu “Verify” dan “OK”.

Sekiranya anda menghadapi kedua-dua pilihan tersebut, klik verifikasi untuk mendapatkan kembali akses ke akaun anda. Sekiranya anda mengklik “Verify”, WhatsApp akan meminta anda memasukkan semula nombor telefon anda dan mengirim OTP SMS (kata laluan sekali sahaja) untuk masuk ke dalam aplikasi. Ingat, jangan berikan kod OTP kepada sesiapa.

Setelah semua proses selesai, WhatsApp akan memaparkan pilihan “Agree and Continue”, sama seperti ketika anda pertama kali memasangnya dan memasuki akaun WhatsApp anda.

Selain itu, cara lain untuk mengelakkan penggodam mendapat akses ke akaun anda, adalah mematikan telefon bimbit anda dan kemudian menghidupkannya semula. Setelah menghidupkan semula telefon bimbit anda, WhatsApp akan pulih dan kembali ke paparan awal yang menunjukkan pelbagai sembang dari ramai orang. Sebaliknya, jika anda mengklik pilihan “OK”, akaun WhatsApp anda akan bertukar tangan.

Periksa penggunaan data

Cara lain untuk mengetahui sama ada penggodam berjaya mendapatkan akses ke akaun WhatsApp melalui spyware adalah dengan memeriksa penggunaan data setiap hari.

Lonjakan penggunaan data atau internet yang berlebihan boleh disebabkan oleh upload data secara automatik dari aplikasi spyware di telefon bimbit pengguna  ke server milik hacker.

Oleh itu, anda perlu memantau sejarah penggunaan data internet setiap hari di WhatsApp. Anda biasanya dapat menemukan sejarah ini melalui Tetapan> Data> Sejarah Penggunaan Data di telefon pintar.

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan