Seringkali menjadi masalah apabila memasak di dapur tetapi meninggalkan kesan bahang haba terhadap persekitaran dapur. Bukan itu saja, kadangkala bahang ini akan memberi kesan terhadap suhu rumah juga. Berikut adalah beberapa petua dan cara yang dapat membantu mengurangkan rasa bahang di dapur.

1Pengudaraan Yang Baik

via Healthy Life

Pengudaraan adalah penting untuk mengekalkan suhu dapur yang sejuk dan menyenangkan. Pastikan tingkap dapur dibuka terutama ketika anda memasak. Ia akan membantu pengaliran udara dengan lebih baik. Anda juga boleh memasang kipas ekzos yang berfungsi menyedut asap dan bahang di dapur.

IKLAN

2Menggunakan Dapur Gas

via T3

Menggunakan dapur gas mampu menjadikan dapur berbahang namun ia menjadi pilihan yang lebih baik berbanding masakan menggunakan ketuhar. Oleh itu, elakkan penggunaan ketuhar jika tidak mahu suhu dapur meningkat. Cara paling mudah ialah memasak masakan yang tidak perlu dimasak lama agar dapur kekal segar dan sejuk.

3Memanggang

via CNet

Tahukah anda dengan memasak cara memanggang atau menyalai di dapur merupakan cara yang sangat baik untuk mengelakkan keseluruhan kediaman rasa berbahang. Bukan saja memcepatkan process memasak, malah masakan dari hasil memanggang adalah sihat untuk tubuh badan.

4Gunakan Slow Cooker

via Wikipedia

Slow cooker merupakan salah satu peralatan elektrik yang membenarkan anda untuk mereneh makanan. Cara ini sebenarnya mengekalkan suhu yang lebih rendah di dapur berbanding menggunakan cara memasak yang lain seperti menggoreng, membakar atau merebus.

5Tempoh Memasak Yang Singkat

via Images Trends

Masa memasak juga penting kerana menjadi faktor kepada kenaikan suhu di dapur. Masa terbaik untuk memasak adalah pada waktu pagi. Ini kerana segala proses memasak di dapur ketika waktu pagi lebih mudah seterusnya mengelakkan dapur menjadi berbahang pada waktu tengahari.

Jadi untuk anda yang ingin memastikan suhu dapur anda dalam keadaan baik, mungkin petua di atas boleh diamalkan untuk kekalkan kesegaran dapur.