Ira Khan, anak perempuan Aamir Khan, mendedahkan bahawa dia telah mengalami kemurungan atau depresi dalam tempoh yang agak lama. Sempena Hari Kesihatan Mental Sedunia yang jatuh pada hari Sabtu, 10 Oktober 2020, Ira mendedahkan hal ini kepada 307 ribu pengikut Instagramnya.

Ira Khan mengakui bahawa dia menderita kemurungan klinikal. Melalui muat naik video, Ira mendedahkan perjuangan untuk pulih dari gangguan mental setelah doktor mengesahkan mengalami masalah itu empat tahun lalu.

IKLAN

“Hai, saya pernah mengalami depresi. Saya telah memilikinya empat tahun lalu. Saya juga pernah berjumpa doktor dan menyatakan saya mengalami kemurungan klinikal. Saya berasa jauh lebih baik sekarang. Saya mahu melakukan sesuatu untuk hari kesihatan mental, tetapi saya tidak pasti apa yang harus dilakukan, ”kata Ira.

Pelakon berusia 23 tahun itu menambah bahawa dia ingin mengajak peminat melihat perjalanannya mengatasi kemurungan. Dia berharap orang ramai mengetahui tentang penyakit mental dengan lebih baik. Di akhir video, Ira bercakap seolah-olah seperti menyindir, bertanya tentang penyebab kemurungan.

“Saya telah memikirkan banyak perkara untuk diperkatakan. Apa yang harus saya katakan? Mengapa saya melakukan ini? Mari mulakan dari awal. Apa yang membuatkan saya tertekan? Siapa saya untuk menjadi tertekan? Saya mempunyai segalanya, bukan?- “sambungnya.

Sebenarnya, sebelum ini Aamir Khan pernah bercakap tentang isu depresi. Pada Oktober 2019, Aamir mengatakan bahwa dia akan membantu orang-orang terdekat yang mengalami gangguan kesihatan mental.

“Kebersihan emosional sama pentingnya dengan kebersihan fisik. Menyedari dan berkongsi emosi yang sukar akan mengurangkan tekanan. Depresi akan datang pada sesiapa saja dan kita harus membantu orang-orang tersebut,” kata Aamir dipetik dari News 18.

Aktor 55 tahun ini tidak terlihat di ruangan komen Instagram anaknya. Bahkan, ia juga tidak mengucapkan Hari Kesihatan Mental Sedunia yang selalu ia sebut setiap tahun. Namun, sebaliknya Aamir Khan memilih memberi ucapan ulang tahun untuk Amitabh Bachchan.