Sebentar tadi,Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan satu pengumuman yang mengejutkan yang mana Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan dilaksanakan di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, bermula tengah malam 14 hingga 27 Oktober ini berikutan peningkatan kes COVID-19.

Penularan Kes

Difahamkan, keputusan itu dibuat selepas mendengar nasihat daripada Kementerian Kesihatan (KKM) dan juga mengambil kira peningkatan dan penularan kes yang berlaku, termasuk di Klang dan Petaling, selain pertambahan jangkitan di Gombak serta daerah lain.

IKLAN

“Hanya dua orang dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk membeli barangan keperluan.

“Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran, TADIKA, TASKA, pusat tahfiz, taman awam dan pusat rekreasi adalah ditutup,” katanya pada sidang media, hari ini.

Berikut 6 Aktiviti Yang Dilarang Ketika PKPB Dilaksanakan Di KL, Selangor & Putrajaya

Peringatan penting untuk makluman orang ramai termasuklah pergerakan keluar masuk atau merentas daerah adalah tidak dibenarkan. Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas daerah, beliau berkata mereka dikehendaki menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan.