Pegawai KTMB (Keretapi Tanah Melayu Berhad) kini akan melakukan rondaan di kawasan awam dengan topi keledar pengimbas suhu yang baru, di mana ia mampu mengesan suhu tubuh manusia di dalam keretapi mahupun di platform.

Dalam beberapa foto yang disiarkan oleh KTMB, para petugas dapat dilihat mengenakan peralatan teknologi baru itu ketika berkeliaran di dalam kereta api, stesen, dan platform. Posting tersebut memberitahu bahawa pemakaian topi keledar tersebut sebagai inisiatif terbaru KTMB untuk membendung penyebaran virus.

IKLAN

Dengan penggunaan helmet ini, anggota Polis Bantuan (PB) yang membuat rondaan akan dapat mengesan penumpang bergejala melalui alat teknologi canggih itu. Diharap dengan kaedah-kaedah yang dilaksanakan itu akan dapat meningkatkan keyakinan para penumpang untuk menggunakan perkhidmatan KTMB. – tulis facebook

Kenyataan itu menambah bahawa langkah ini diambil untuk meningkatkan keyakinan penumpang yang menggunakan perkhidmatan KTMB setiap hari untuk menuju ke destinasi mereka.

“Penggunaan helmet ini masih di peringkat percubaan bagi menilai keberkesanAN dan kesesuaian kepada anggota PB.”