Apple baru sahaja melancarkan barisan iPhone 12 yang terdiri daripada iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, dan iPhone 12 Pro Max.

Seperti  khabar angin yang tersebar sebelum ini, barisan iPhone 12 dijual tanpa palam pengecas dan fon telinga dalam kotak pembelian.

Pembeli iPhone 12 hanya akan mendapat satu kabel converter Lightning to USB-C dan satu unit telefon bimbit sahaja. Oleh itu, pengguna “dipaksa” untuk membeli kepala pengecas secara berasingan. Ini bukan tanpa sebab. Apple sengaja menghilangkan kedua-dua aksesori ini dengan alasan mengurangkan kesan pencemaran alam sekitar.

IKLAN

Langkah ini, kata Apple, dapat meminimumkan aktiviti perkilangan untuk dijadikan bahan mentah untuk membuat aksesori pelengkap telefon pintar. Kerana, semakin banyak mesin yang berfungsi, semakin besar penggunaan elektrik yang dikeluarkan.

Langkah ini, kata Apple,

“Ini adalah usaha kami untuk melindungi alam sekitar. IPhone 12 tidak termasuk palam pengecas atau Fon Telinga. Harap gunakan adapter dan headphone Apple yang sedang digunakan atau beli aksesori ini secara berasingan,” kata Apple.

Menurut Apple, perubahan ini dapat mengurangkan lebih dari 2 juta metrik tan pelepasan karbon monoksida setiap tahun, yang setara dengan menghapuskan 450,000 kereta di jalan raya dalam satu tahun.

Naib Presiden Apple, Lisa Jackson, juga mengatakan bahawa terdapat lebih dari 2 bilion palam pengecas di dunia. Menurut Lisa, semakin banyak pelanggan telah beralih kepada kaedah pengecasan tanpa wayar.

Di samping itu, kotak penjualan iPhone 12 juga boleh direka sekecil mungkin untuk menjadikannya lebih mesra alam. Ini kerana kepala palam pengecas biasanya mempunyai saiz yang tebal dan makan ruang.