MCAT Box Office Sdn  Bhd yang lebih dikenali sebagai MBO Cinemas berdepan dengan likuidasi atau pembubaran aset berikutan masalah aliran tunai sejak pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang dikenakan oleh kerajaan untuk mengekang penyebaran Covid-19.

“Kami ingin memberi tahu bahawa pada 14 Oktober 2020, ahli lembaga MCAT Box Office Sdn  Bhd mengeluarkan resolusi yang menempatkan syarikat dalam pembubaran secara sukarela oleh pemiutang dan melantik Lim San Peen dari PricewaterhouseCoopers Advisory Services Sdn Bhd sebagai pelikuidasi sementara,” tulis dari laporan The Edge.

Menurut laporan yang sama, mereka perlukan pertemuan antara pemiutang dan pelikuidasi sementara untuk membincangkan proses pembubaran. Dalam proses pembubaran, aset syarikat dijual untuk membayar balik kepada pemiutang dan perniagaan ditutup.

IKLAN

MBO Cinemas, pengendali rangkaian pawagam ketiga terbesar di Malaysia, mempunyai 27 lokasi di seluruh negara. Namun, menurut sebuah posting Facebooknya pada 12 Oktober, hanya empat lokasi dibuka seperti biasa buat masa ini.

Ketua Pegawai Operasi MBO Cinemas Cheah Chun Wai dipetik dalam laporan Bernama pada 7 Ogos mengatakan bahawa syarikat mereka mengalami penurunan penjualan sebanyak 55% selama tiga bulan pertama wabak dan tidak ada penjualan sama sekali selama tiga bulan berikutnya kerana PKP.