Setiap tahun pada pelancaran model terbaharu telefon keluaran Apple, iPhone pasti akan diperli daripada pesaing-pesaingnya.

Tiada Lagi Palam Pengecas 

Manakan tidak, setiap kali keluarannya pasti akan ada kekurangan yang bakal diperlihatkan meskipun turut menawarkan fungsi-fungsi terbaharu. Bermula dengan ketiadaan ‘earphones’ serta keberadaan takuk masih lagi tebal dalam keluaran iPhone 12, seperti yang diramal model kali ini juga buat pertama kalinya menyaksikan tiada palam pengecas disertakan.

IKLAN

Samsung Dan Xiaomi Perli iPhone 

‘Kehilangan’ tersebut bukan sahaja membuatkan netizen mengecam keluaran kali ini, malah pesaing-pesaing mereka seperti Samsung dan Xiaomi dilihat seperti memerli syarikat Apple meskipun tidak membandingkan dengan mana-mana keluaran.

Difahamkan, kononnya Apple tidak lagi menawarkan palam pengecasan bersama model keluaran iPhone 12 adalah kerana ingin sama-sama terlibat secara aktif dalam kempen menyelamatkan bumi dengan mengurangkan penggunaan karbon. Perlu diingatkan bukan sahaja model iPhone 12, malah siri 11 dan SE yang masih tinggal juga tidak lagi akan dibekalkan palam pengecas dan ‘earphones’.