Seperti sedia maklum, lilin ataupun dikenali sebagai wax seringkali digunakan terhadap buah buahan dengan menyalupi bahagian luar buah supaya buah tahan lebih lama dan kekal segar. Ini adalah cara yang boleh diamalkan untuk membuang kesan lilin pada buah menurut halaman Rasa.

Mempunyai Bekas Yang Bersesuaian

via Daily Mail

Sebelum memulakan proses ini, sebaiknya pilihlah bekas yang bersesuaian dengan kandungan buah yang ingin digunakan. Pastikan bekas tidak terlalu kecil dan sebaiknya bekas yang sedikit besar supaya bahan yang digunakan dapat melekat dengan baik pada permukaan buah.

IKLAN

‘Membersih’ Buah Menggunakan Tepung

via Baking Business

Setelah semua buah dimasukkan di dalam bekas, tabur beberapa sudu tepung gandum dan pastikan tepung gandum yang diletakkan mampu untuk menyaluti buah. Gosok atau ‘mandikan’ buah dengan tepung sehingga menyaluputi seluruh permukaan luar buah.

Membilas Buah Dengan Air Bersih

via Chicago Tribune

Setelah permukaan luar buah telah diselaputi tepung gandum, bilas buah dengan menggunakan air bersih sehingga tiada kesan tepung tersebut. Sekiranya masih tidak puas hati dengan kesan lilin yang masih terdapat pada buah, anda boleh mengulangi perkara yang sama.

Jadi selepas ini anda tidak perlu risau akan kandungan lilin yang terdapat pada buah. Dengan menggunakan tepung gandum sahaja, lilin buah dapat disingkirkan dan menjadikan buah anda lebih nampak bersih.