Pernahkah anda terpikir berapa lama tempoh penerbangan yang paling panjang di dunia? Menurut Washington Post, berikut adalah adalah 5 penerbangan tanpa henti paling panjang di dunia.

1Singapura Ke Newark (Singapore Airlines) – 18 Jam 45 Minit Hingga 20 Jam

via The Jakarta Post

Singapore Airline telah melancarkan penerbangan terbaru iaitu dari Singapura ke Newark, Amerika Syarikat sejauh 15,343 kilometer bermula Oktober 2018. Penerbangan ini telah menjadi penerbangan tanpa henti dengan tempoh terpanjang di dunia mengambil masa di antara 18 jam 30 minit sehingga 20 jam di udara.

IKLAN

2Auckland Ke Doha (Qatar Airways) – 18 Jam 5 Minit

via USA Today

Penerbangan yang mempunyai jarak perjalanan sejauh 14,536 kilometer dan juga tempoh 18 jam dan 5 minit adalah kedua paling lama di dunia. Menurut Washington Post, pelbagai persedia disediakan oleh syarikat penerbangan ini untuk memastikan anda tidak bosan sepanjang tempoh berada di dalamnya.

3London Ke Perth (Qantas) – 17 Jam 20 Minit

via Economy Traveller

Syarikat penerbangan paling popular dari Australia, Qantas memperkenalkan laluan baru pada awal tahun 2018 yang menghubungkan London dengan Perth. Penumpang kini boleh terbang dengan Boeing 787-9 Dreamliner selama 17 jam 20 minit dan sejauh 14,499 kilometer.

4Dubai Ke Auckland (Emirates) – 17 Jam 15 Minit

via Emirates

Penerbangan ke-4 paling panjang di dunia adalah dari Dubai, Emiriah Arab Bersatu ke Auckland, New Zealand iaitu selama 17 jam 15 minit. Menurut Washington Post, dengan penerbangan ini, anda tidak perlu risau sekiranya takut kebosanan kerana penerbangan ini pernah memenangi anugerah Skytrax bagi kategori hiburan terbaik.

5Los Angeles Ke Singapura (United Airlines) – 17 Jam 5 Minit

via Airline Geek

Dengan harga RM2,800, penumpang dari Los Angeles, California boleh terbang secara terus ke Singapura dengan United Airlines. Namun, terbang dengan United Airlines bukanlah sesuatu yang mudah kerana penerbangan ini mempunyai rating yang sangat lemah dalam pelbagai segi.

Jadi mungkin selepas pintu antarabangsa negara telah dibuka anda boleh mencuba salah satu penerbangan ini. Pasti ini menjadi pengalaman yang sangat menarik!